Clujul, prezentat în „The Economist”: „Clujul este prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Anul viitor ar trebui să înceapă construcţia a de noi locuinţe pentru 200.000 de persoane. Resursa de bază a Clujului, spune domnul Boc, sunt cei…”

Updated on decembrie 20, 2018 Jurnaliştii de la „The Economist” au realizat un reprotaj despre Cluj Napoca. Aceștia prezintă orașul ca unul în care populația crește, în condițiile în care țara a fost părăsită de 3-4 milioane de persoane.

Jurnaliştii britanici au descris atmosfera de sărbătoare de la ceremoniile de la 1 decembrie, când România a sărbătorit Centenarul, arătând că „mulţi români nu prea simţeau că au motive de sărbătoare”, în schimb, la Cluj „în mod surprinzător, poate că oamenii din acest oraş ardelean sunt mândri”, au notat britanicii, preluați de adevarul.ro.

Clujul, prezentat în „The Economist”: „Clujul este prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Anul viitor ar trebui să înceapă construcţia a de noi locuinţe pentru 200.000 de persoane. Resursa de bază a Clujului, spune domnul Boc, sunt cei...” 1

„Clujul este unul dintre cele două oraşe din România a căror populaţie creşte, mai degrabă decât ă scadă”, le-a declarat primarul Emil Boc.

„El ţine o broască ţestoasă mare în biroul său, din primăria somptuoasă, datând din epoca austro-ungară; apartamentul său este prea mic pentru acvariul ţestoasei”, scriu jurnaliştii, care au făcut o vizită în biroul primarului.

La fel cum apartamentul lui Boc este prea mic pentru acvariul ţestoaselor, aşa cum a declarat edilul, şi Clujul este prea mic pentru populaţia sa, au explicat jurnaliştii.

„De asemenea, Clujul este prea mic pentru cei 450.000 de locuitori ai săi. Anul viitor ar trebui să înceapă construcţia a de noi locuinţe pentru 200.000 de persoane.  Resursa de bază a Clujului, spune domnul Boc, sunt cei 100.000 de studenţi. Printre aceştia se numără mai  mult de 3.000 de străini, o raritate într-o ţară în care localnicii tind să plece în străinătate pentru a studia”, relatează The Economist.

„Totuşi, după cinci ani de creştere spectaculoasă, Clujul îşi atinge limitele. O cincime din populaţia României în vârstă de muncă este în străinătate. Şi Clujul se confruntă cu lipsuri de forţă de muncă şi cu cereri de salarizare escaladate”, mai arată The Economist citând un om de afaceri olandez care îşi plăteşte inginerii dublu faţă de situaţia din urmă cu 5 ani. Pentru a face faţă cererii pe piaţa de construcţii sunt aduşi muncitorii vietnamezi, se mai arată în articol. „Companiile se luptă ca „nebunii” pentru a angaja cei mai talentaţi oameni”, spune managerul unei firme de IT.

error: Content is protected !!