Citeste povestea studentilor din Cluj care au cucerit lumea cu o constructie de neclintit la cutremure

Updated on august 4, 2014

Echipa studenților din cadrul UTCN, care a reușit să construiască cea mai rezistentă clădire din lume la mișcările seismice a ajuns acasă de la consursul care s-a desfășurat în Alaska. Tinerii au adus cu ei și diplomele prin care dovedesc că sunt mai buni decât colegii lor de la universități de renume din lume, precum Stanford sau Berkeley.

studenti-cutremur

Au lucrat zi și noapte ca să ajungă pe primul loc în lume

Obosiți încă după drumul de 24 de ore din Alaska până la Cluj, dar cu zâmbetul pe buze, studenții vorbesc cu mândrie despre creația lor: macheta unei clădiri de birouri, înaltă de 29 de etaje, care a rezistat în competiția cu alte clădiri, construite de echipe de studenți ale unor universități de renunme din întreaga lume.

Clujenii au fost 11 în echipă, în diferiți ani de studiu, nouă viitori ingineri constructori și 2 viitori arhitecți. Au colaborat de minune împreună și după o muncă intensă de șase luni de zile au dovedit că sunt cei mai buni.

“Am început să lucrăm prin noiembrie, dar mai intens ne-am pregătit în ultimele luni. Știam deja cam ce înseamnă această competiție, pentru că am participat și anul trecut, dar nu ne-am așteptat să luăm primul loc. Am fost surprinși, acum nici nu știm dacă anul viitor mai putem participa la acest concurs, având în vedere că mai mult de primul loc nu putem urca”, spune cu mândrie Bianca Pârv, coordonatoarea echipei de studenți și totodată asistent universitar în cadrul Facultății de Construcții.

Macheta din lemn de balsa, care a rezistat la trei seisme

Macheta studenților clujeni a fost construită din lem de balsa, pentru că așa cerea regulamentul concursului, iar tinerii spun că în realitate, o astfel de construcție, rezistentă la cutremure, ar putea fi realizată, dacă se respectă cu sfințenie principiile pe care ei le-au aplicat la construcția lor în miniatură.

“În cadrul construcției macheta noastră a fost supusă la trei seisme și a rezistat. Bineînțeles că în realitate o astfel de construcție nu poate fi făcută din lemn de balsa, dar dacă se respectă calculele pe care noi le-am făcut, clădirea poate fi adaptată și la alte materiale”, a explicat asist. univ. dr. ing Bianca Pîrv, de la UTCN.

Până să ajungă să realizeze macheta perfectă, tinerii au construit patru machete asemănătoare, pe care le-au testat într-un laborator al Universității Tehnice. De fiecare dată când lucrarea lor ceda, tinerii se înverșunau și făceau alta, mai rezistentă, până când au ajuns la construcția perfectă.

“Am lucrat mult și în fiecare zi. Ne-am împărțit astfel încât atunci când unii dintre noi erau la cursuri, alții să fie aici, să lucreze, apoi ne schimbam. Pentru unii dintre noi a fost mai greu pentru că, fiind în ani terminali aveam de pregătit și lucrările de licență, însă am reușit până la urmă”, spune cu mândrie unul dintre studenții din echipa câștigătoare. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Satisfacția că i-au învins pe străini

Tinerii câștigători spun că la concursul din Alaska au fost primiți bine, iar celelalte echipe așteptau cu interes să vadă ce construcție au dus cu ei.

“Deja suntem cunoscuți pentru că noi am participat și anul trecut și am luat locul trei, deci tot pe podium am fost. Așa că ceilalți concurenți știau deja că avem lucrări bune și erau curioși să vadă macheta din acest an. Au văzut mai întâi afișul machetei și prezentarea și și-au dat seama că avem șanse să câștigăm. Iar pe lângă premiul I, am câștigat și primul loc la categoria communication skills, adică am avut cel mai bun afiș și cea mai bună prezentare”, a mai precizat coordonatoarea echipei de studenți, Bianca Pîrv.

Un concurs cu 28 de echipe din lume

Echipa formată din 11 studenți clujeni a participat la concursul internațional Seismic Design Competition, alături de alte 28 de echipe din lume, de la universități precum UCLA, Stanford sau Berkeley. Concursul a avut loc în perioada 21 – 25 iulie în Anchorage, Alaska.

error: Content is protected !!