Cluj-Napoca, capitala dezbaterilor despre arhitectură și orașe cu viitor. Arhitecți de renume mondial ajung în premieră în România

Updated on octombrie 21, 2024 Cluj-Napoca, capitala dezbaterilor despre arhitectură și orașe cu viitor. Arhitecți de renume mondial ajung în premieră în România 1

În mai puțin de 2 săptămâni, pe 18 octombrie, Cluj-Napoca devine pentru 5 zile capitala arhitecților și a tuturor celor interesați de viitorul orașelor noastre. FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow, primul festival românesc dedicat viitorului arhitecturii, are loc între 30 octombrie și 3 noiembrie la Cluj-Napoca, cu participarea unor nume de prim rang în arhitectura mondială și a comunității profesionale din țară și din regiune.

Urmează 5 zile de conferințe-eveniment, expoziții, proiecții de film, activări, concerte, tururi de arhitectură și ateliere în care explorăm tematica ediției: d i v e r s e c i t y , diversitatea fenomenelor care afectează orașele prezentului și oportunitățile pentru viitor.

Celebrii Peter Zumthor (Elveția), laureat al Premiului internațional Pritzker pentru arhitectură (2009), Níall McLaughlin (Irlanda), profesor și practician, laureat al prestigiosului Premiu Stirling al Royal Institute of British Architects (2022) pentru contribuția la evoluția arhitecturii, Marcio Sequeira de Oliveira, arhitect și inginer ce a revoluționat educația în arhitectură și inginerie prin inventarea modelului structural Mola, Nicola Delon (Encore Heureux Architects, Franța) arhitect care și-a legat numele și practica de expoziții-eveniment inclusiv ale Bienalei de Arhitectură de la Veneția, teoreticieni și critici ai domeniului și relației acestuia cu provocările societale precum Éric Lapierre (Franța) și Johnny Leya (Traumnovelle, Belgia) sunt doar câteva motive pentru a fi prezenți la Cluj-Napoca, la serile TALKS și nu numai.

Detaliile despre evenimentele din festival, programul complet și modalitățile de înscriere sunt disponibile pe pagina FAST fast.oar.archi și în social media (Facebook, Instagram). Înscrierile pentru serile TALKS de la Operă se deschid luni, 21 octombrie, ora 18:00.

FAST: Festival for Architecture Schools of Tomorrow a fost inițiat în 2023 de Ordinul Arhitecților din România (OAR) pentru a facilita conexiunea dintre educația academică și practica profesională și un răspuns robust al profesiei la evoluțiile și provocările societății contemporane. Festivalul conectează în premieră la comunitatea profesională și într-un singur eveniment cele cinci centre de arhitectură din România — facultățile din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Oradea și București — și extinde, totodată, această rețea de cooperare la nivel regional și internațional.

„Acest festival promite să devină o platformă reală de dialog și colaborare pentru viitorul profesiei și al mediului în care trăim. FAST nu este doar festivalul arhitecților de azi și de mâine, ci ocazia unei întregi comunități mai conștiente de importanța domeniului nostru pentru societate, de rolul calității mediului construit în viețile noastre” Dr. Arh. Ștefan Bâlici, Președintele Ordinului Arhitecților din România

Prin tematica preluată de la Forumul Uniunii Internaționale a Arhitecților, FAST reflectă anual provocările globale, raportându-se la realitățile locale și la evoluțiile societății de mâine. Anul acesta, pe parcursul celor cinci zile de festival, explorăm intersecțiile dintre educație, practică profesională și fenomenele complexe de creștere și declin ale orașelor.

Tematica FAST 2024 include subiecte precum: 1. Patrimoniul cultural și identitatea orașului, 2. Densitatea și creșterea sustenabilă, și 3. Ecologie și echitate în urbanism.
FAST este un festival dezvoltat de Ordinul Arhitecților din România, ca proiect prioritar finanțat din timbrul arhitecturii. Prima ediție FAST (2023) a fost organizată la Timișoara, în anul în care orașul a deținut titlul de Capitală europeană a culturii, împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara  (FAUT). Anul acesta, alături de OAR, gazda festivalului este Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în parteneriat cu Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecților din România (OAR Transilvania), Institutul Cultural Francez, Ambasada Elveției și Swiss Fund, Cinema Arta – Festivalul de Film Urban Eye, Uniunea Arhitecților din România și Asociația Studenților Arhitecți Cluj.

„FAST ne readuce aminte în fiecare an că suntem împreună și că doar împreună putem face arhitectura mai relevantă. Prin acest festival, noi școlile și profesioniștii dăruim și primim în același timp experiențe și idei pe care apoi le purtăm cu noi un an, până la următoarea întâlnire” Conf. Dr. Arh. habil Șerban Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitarea Tehnică Cluj-Napoca
Cu o desfășurare anuală și găzduit pe rând de cele cinci școli de arhitectură din România, festivalul oferă oportunități de învățare prin dialog, colaborare și participare, consolidând relațiile dintre mediul educațional și zona profesională. În plus, evenimentul este un forum pentru modelarea pedagogiilor viitorului, având ca scop îmbunătățirea calității mediului construit. Programul FAST este construit pe trei secțiuni principale TALKS / DEZBATERI, EXHIBITIONS / EXPOZIȚII, ACTIVATIONS / ACTIVĂRI și este dedicat întregii comunități arhitecturale, precum și celor interesați de viitorul orașelor și comunităților noastre.

error: Content is protected !!