288 de milioane de euro s-au cheltuit până acum pentru metroul Clujului. Pe ce s-au dus banii

Updated on octombrie 1, 2024 stiri din Cluj, stiri locale Cluj, stiri Cluj, stiri Cluj Napoca, stiri din Cluj Napoca, stiri Cluj, metrou

288 milioane de euro s-au plătit până acum pentru proiectul metroului din Cluj. Din fonduri locale, contribuția Primăriei Cluj-Napoca a fost de 338.000 de euro.

”Cum au fost folosiți acești bani? Exproprieri de 56 de milioane de euro, avans către antreprenor de 216 milioane de euro și proiecte tehnice de 14 milioane de euro.

Chiar dacă unii răspândesc zvonuri pentru a părea relevanți, bucurându-se la ideea că proiectul s-ar opri, realitatea este alta: metroul merge înainte! TMB-urile (Tunnel Borning Machine sau Cârtițele) sunt pregătite și vor ajunge la Cluj-Napoca în această tomnă pentru a începe lucrările. 

Cum se finanțează metroul? Ministerul Transporturilor a semnat un act adiționat pentru finanțare prin obligațiuni verzi, în completarea fondurilor PNRR. Avem acum o sursă sigură de finanțare, atât pentru prezent, cât și pentru viitor!”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

La final de septembrie, Emil Boc a ținut să reacționeze criticilor, potrivit cărora banii din PNRR pentru construirea metroului din Cluj „se vor pierde”.„Ieri, am semnat împreună cu domnul ministru al transporturilor, Sorin Grindeanu, un act adițional la contractul de finanțare pentru metrou. Astfel, pe lângă finanțarea din PNRR, avem finanțarea din obligațiuni verzi. Această nouă sursă de finanțare acoperă cheltuielile prezente și viitoare. Cea din PNRR este menținută. Scrie în contract. Ea există. Pe lângă ea, avem și pentru prezent, adică contractul până în 29 decembrie 2026, finanțare. Vreau să mulțumesc public domnilor miniștri Boloș și Grindeanu, dar și domnilor Ciucă și Ciolacu. Toți au fost parte a soluției și nu a problemelor”, a declarat primarul edilul Emil Boc.

Traseul metroului din Cluj va avea 21 de km, cu 19 stații subterane şi un depou suprateran.

error: Content is protected !!