Telefoane interzise pentru elevi și în pauze: „Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile”

Updated on septembrie 17, 2024 Telefoane interzise pentru elevi și în pauze: „Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile” 1

În acest an școlar, elevii nu mai pot folosi smartphone sau alte dispozitive electronice în timpul orelor de curs. Interdicția este prevăzută în noul statut al elevilor. În cazul celor care nu se conformează, profesorii vor putea să confiște dispozitivele. Mai mult, Ministerul Educației interzice elevilor să folosească telefoanele în timpul pauzelor.

Florian Lixandru, secretarul de stat în Ministerul Educației, a precizat că fiecare unitate de învățământ trebuie să pună la dispoziție un spațiu în care elevii să-și lase telefoanele mobile când intră la cursuri.

Conducerea unității de învățământ are obligația să asigure un spațiu în care elevii să depoziteze telefoanele, telefoane care nu pot fi folosite pe parcursul programului școlar – practic, ele ar trebui să fie depozitate la intrare și să își preia fiecare elev telefonul la plecare. Dacă se întâmplă ca un elev să fie prins cu telefonul asupra lui în timpul programului școlar, profesorul are posibilitatea să îi rețină telefonul și să i-l restituie la sfârșitul programului școlar”, a spus Florian Lixandru, conform Libertatea.

„Nu au voie nici pe timpul pauzelor”
Secretarul de stat în Ministerul Educației este ferm convins că interzicerea telefoanelor mobile, inclusiv în pauze, este o măsură benefică, în primul rând, pentru elevi, a căror atenție nu va mai fi distrasă.

Ca element de noutate este faptul că nu pot folosi telefoanele pe întregul parcurs al programului școlar al unei zile. Până acum, în vechiul regulament, aveau posibilitatea să îl folosească în pauze. Acum, practic, n-au voie nici pe timpul pauzelor”, a mai declarat Florian Lixandru.

Calendarul vacanțelor școlare în 2024-2025. Când intră elevii în primele „libere”

Elevii vor avea și în acest an cinci vacanțe și cinci module de curs, informează adevarul.ro.

Vacanța de toamnă
Prima vacanță a elevilor începe în luna octombrie și se încheie în luna noiembrie. Este vacanța de toamnă care a fost stabilită în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie. În vacanța de toamnă intră elevii din școala generală, clasele I-VIII cât și cei din liceu, clasele IX-XII. Această vacanța face parte din primul modul de curs care a început la 9 septembrie și se va sfârși la 25 octombrie.

Vacanța de iarnă
Vacanța de iarnă, sau vacanța de Crăciun pentru elevi, va începe sâmbătă, 21 decembrie 2024 și va dura până marți, 7 ianuarie 2025. Vacanța face parte din modulul II de curs, care se va desfășura în perioada luni, 4 noiembrie 2024 – vineri, 20 decembrie 2024.

Vacanța de schi
Vacanța de schi, care se mai numește și vacanța mobilă, va fi stabilită de inspectoratele școlare din București și țară. Potrivit calendarului vacanțelor școlare 2024 – 2025, această vacanță va avea 7 zile iar elevii pot intra în libere în perioada 10 februarie – 2 martie. Această vacanță este programată între modulele de curs III și IV.

În perioada 10-14 februarie 2025 se află în vacanța de schi doar elevii din județul Bistrița-Năsăud.

În săptămâna 17-21 februarie 2025 se află în vacanța mobilă elevii din 22 de județe și București: Argeș, Bihor, Buzău, Brăila, București, Călărași, Cluj, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

În perioada 24-28 februarie intră în vacanța de schi elevii și copiii de grădiniță din 17 județe: Alba, Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Harghita, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Tulcea.
Vacanța de schi este stabilită de fiecare inspectorat școlar după consultarea cu părinții, elevii și partenerii instituționali. A fost instituită prima dată în anul școlar 2022-2023 la presiunea patronilor de resorturi de schi.

Vacanța de primăvară 2025
A patra vacanță a elevilor începe în data de 18 aprilie, într-o zi de vineri, și se încheie duminică, 27 aprilie. Aceste zile libere fac parte din modulul IV de curs.

Vacanța de vară 2025
Vacanța mare urmează după finalizarea ultimului modul de curs, modulul V. Este ultima vacanță a elevilor care va începe pe 21 iunie și se va termina pe 7 septembrie.

error: Content is protected !!