Updated on aprilie 23, 2021 Andi Daiszler, inițiatorul proiectului de transformare a parcărilor din oraș în terase a venit cu un update privind primului test.
„Revin la voi cu punctul de vedere al Directia de Sanatate Publica a Judetului Cluj asupra oportunității și legalității transformării unor locuri de parcare în terase publice pentru operatorii HORECA din imediata vecinătate pe perioada weekendului, știți voi, demers început în februarie 🙂
În imaginea a doua este un test făcut săptămâna trecută cu ajutorul și în ajutorul vecinilor de la Pizza Acrobatica Cluj și cu jardiniere mari împrumutate de la Eco Garden Construct Cluj 🙂
Acesta este modelul prezentat la nivelul Prefecturii, ISU Cluj, DSP Cluj, autorități care au reacționat similar în scris, susținând că nu se opun acestui demers dacă Primăria îl avizează.
Astfel că, în conformitate cu solicitarea domnului viceprimar Dan Ștefan Tarcea, am depus azi la nivelul Primăriei solicitarea de evaluare a propunerii la nivelul întregului municipiu pe baza experimentului din 17 aprilie (pentru care am achitat taxa de parcare), împreună cu toate celelalte documente în scris.
După obținerea punctului de vedere în scris de la Primărie, estimez o masă rotundă pentru grăbirea soluțiilor legale și gata.
N-ar strica dacă am lansa un #hashtag pe tema asta, eu propun la #laclujsepoate 🙂 și promit să vă țin la curent cu toate celelalte discuții pe care le voi avea.
Acesta este un demers personal care urmează litera legii la fiecare căciuliță. Vă invit să faceți și voi astfel de demersuri”, a transmis Andi Daiszler.
Acesta a oferit și câteva argumente pro si contra acestui proiect.
„Argumente pro:
– localuri fără terase, care, deci nu pot funcționa, ar putea din nou servi clienților mâncare/băutură etc
– spațiile în aer liber neîngrădite (fără pereți de plexi) sunt ferite de contagiune (din cauza vântului, a vremii etc).
– vremea încă rece va face ca oamenii să nu stea foarte mult afară, astfel încât să fie asigura flux continuu
– chiar și o masă de 4-6 persoane pe un loc de parcare ar face o diferență pentru mulți patroni de localuri.
– măsura ar fi o premieră națională care ține cont de toate recomandările personalului medical (stat afară, distanțare socială, monitorizare etc.)
– măsura urmează toate traseele de avizare impuse și recomandate de autorități.
– măsura întărește strategia orașului de renunțare la spațiile de parcare și de folosire a mijloacelor de transport alternative, cu care locuitorii s-ar putea obișnui mai repede după trecerea pandemiei.
– măsura va scădea și viteza medie a traficului rutier în zonele acestea, deci poluarea.
– măsura întreține dialogul între părți, atât de solicitat de autorități în aceste vremuri și nu numai.
Argumente contra:
– pierderea neglijabilă a încasărilor din parcări pe durata weekendurilor. Spun neglijabilă întrucât în weekend intervalul de plată pentru parcările publice e mai scurt decât de luni până vineri, iar lumea oricum circulă mai puțin cu mașina, deci mai multe locuri sunt oricum nefolosite.
– îngrămădirea mai multor mese decât permite spațiul – fiecare local va fi responsabil și va anunța primăria printr-o declarație care locuri de parcare și le asumă și câte mese/locuri încap acolo, poliția locală urmând a putea supraveghea aceste lucruri.
Exemple de localuri care ar putea beneficia de pe urma măsurii într-o formă sau alta (deschiderea unei terase acolo unde ea nu există sau mărirea spațiului de terasă inclusiv prin adoptarea locurilor de parcare adiacente):
– strada Avram Iancu – Ciao New York, Pizzeria Acrobatica sau Joben Bistro
– strada Constantin Daicoviu – Karolina Augusta, Room, Bruno Wine Bar, Let’s Coffee etc.
– strada Octavian Petrovici – Form Caffe
ș.a.m.d.
Menționez că deocamdată din discuțiile avute la nivelul Prefecturii Cluj și Primăriei Cluj-Napoca, măsura este una bine văzută, dar evident trebuie să urmeze procedurile legale.
Doar la nivelul Clujului, estimările tind către aproape 100 de operatori economici care ar primi un sprijin real, în conformitate cu reglementările aferente stării de alertă și de combatere a răspândirii infectărilor cu COVID-19, prin permiterea acestora să-și continue activitatea într-o manieră sigură”, a mai transmis acesta.