Profesor din Cluj: Știați că putem obține douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou

Updated on martie 17, 2021 Profesorul clujean Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, USAMV Cluj-Napoca, ne arată cum putem obține douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou.

„Știați că putem obține douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou⁉️”, scrie profesorul pe Facebook.

Profesor din Cluj: Știați că putem obține douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș de ou 1

„Cantitatea de maioneză care poate fi obținută dintr-un singur gălbenuș de ou depinde de cantitatea de apă prezentă în maioneză. Da, de apă.

Rețetele tradiționale ne indică că dacă adăugăm prea mult ulei, maioneza se taie. Cu toate acestea, Harold McGee, a obținut douăzeci și patru de litri de maioneză dintr-un singur gălbenuș, în mod firesc, cu ajutorul științei. Știind că uleiul se aranjează în picături într-o fază continuă (apă), el și-a dat seama că mica cantitate de apă conținută în mod normal de gălbenușul de ou nu era suficientă pentru a prepara o cantitate mare de maioneză.

Astfel, pentru a menține picăturile de ulei separate în faza apoasă, a adăugat apă în timp ce adăuga ulei. Mai exact, pentru fiecare cană de ulei, el recomandă adăugarea a trei lingurițe de apă.”

Advertisements
error: Content is protected !!