Cluj: Mâine are loc prima ediție a Festivalului Palanețului

Updated on septembrie 7, 2024 Cluj: Mâine are loc prima ediție a Festivalului Palanețului 1

În comuna clujeană Căianu se va desfășura duminică, 8 septembrie 2024, prima ediție a Festivalului Palanețului. Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Căianu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va avea loc în cadrul Zilei Comunei Căianu.

Palanețele coapte pe vatră, un preparat nelipsit de pe mesele locuitorilor din Căianu la sărbătorile mari din perioada anului, vor fi pregătite de socăcițele din sat. Ideea organizării acestui festival a venit din partea tinerilor din comună, care, anul trecut, au inițiat un atelier gastronomic pentru a promova acest produs local.

Conform autorităților locale, evenimentul va include o competiție culinară, în cadrul căreia diverse tipuri de palanețe – cu varză, brânză, urdă și prune – vor fi expuse pentru degustare, iar cele mai gustoase vor fi premiate.

Programul zilei va include și un spectacol folcloric, care va începe la ora 14:00 și va reuni pe scenă artiști și ansambluri renumite, printre care: Mariana Pop, Aurel Șuteu, Lucia Potra, Claudiu Ciotleuș și Ansamblurile folclorice: „Rapsodia Someșană”, „Miorița”, „Moștenirea”, „Muguri de dor”, „Someșul-Apahida” și Ansamblul de dansuri tradiționale Vaida-Cămăraș.

error: Content is protected !!