Un clujean a inventat 40 de soiuri noi de trandafiri, care înfrumuseţează parcurile lumii

Updated on februarie 8, 2023 Trandafirii creaţi de un clujean înfrumuseţează parcurile lumii. Aceștia se regăsesc în toate parcurile din România şi în sute de alte parcuri din lume.

Ştefan Wagner a creat şi un soi nou, unic în România: trandafirul fără spini. Chiar şi la cinci ani după dispariţia sa, Ştefan Wagner rămâne cel mai cunoscut creator de trandafiri din Europa.

Un clujean a inventat 40 de soiuri noi de trandafiri, care înfrumuseţează parcurile lumii 1

Născut într-o familie de horticultori, a deprins meşteşugul îngrijirii florilor încă din copilărie. La 14 ani era deja ucenic în pepiniera bunicului, după care a urmat o şcoală medie de horticultură la Odorhei, apoi facultatea la Bucureşti. La mijlocul anilor ‘60, a început să creeze primii săi trandafiri.

Primul, numit Foc de Tabără, a câştigat locul doi la un concurs internaţional. Au urmat apoi mai multe soiuri pe care le-a botezat cu nume poetice. În total, Ştefan Wagner a îmbogăţit grădinile şi parcurile lumii cu 40 de noi soiuri de trandafiri. Foc de tabără, Rosagold, Nobilia, Rosadora, Rosabunda, Perla Transilvaniei, Luchian, Romana, Nobiliar, Golden Elegance, Judit, Simfonia, Doamna în mov sunt doar o parte dintre soiurile de trandafiri născute din mâinile lui Ştefan Wagner. ”Atunci când creezi trandafiri, numele pe care le dai noilor soiuri sunt foarte importante”, spunea el la acea vreme.

Dintre toate soiurile create, unul este cu adevărat deosebit. Se numeşte Petrina, se adaptează la clima mai răcoroasă şi este singurul trandafir din România fără spini. Toate aceste soiuri se găsesc azi în parcurile şi rozariile gradinilor botanice din ţară şi din străinătate. Trandafirii l-au purtat pe toate continentele. Din relatările sale, cei mai frumoşi trandafiri i-a văzut în Noua Zeelandă, în Australia şi chiar şi în Alaska. De asemenea, florile pe care le-a iubit atât i-au prilejuit multe întâlniri memorabile, inclusiv cu regina mamă a Regatului Unit. De altfel, după ce a cunoscut o organizaţie de crescători de trandafiri din Anglia a înfiinţat şi el în România Asociaţia Amicii Rozelor.

An de an, trandafirii creaţi de Ştefan Wagner în România, la Staţiunea Pomicolă Cluj – actuala Staţiune de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca ajungeau la expoziţii şi concursuri internaţionale peste tot în lume, unde erau de fiecare dată premiaţi. Realizările lui Ştefan Wagner se regăsesc în cartea lui, cea mai importantă, “Trandafirul, de la mit la mileniul III” din anul 2002, o monografie unică la noi în ţară, tipărită cu 360 de planşe color. Ştefan Wagner s-a stins în toamna lui 2018, la vârsta de 85 de ani.

error: Content is protected !!