(Video) Cea mai spectaculoasă orhidee din Europa crește în inima Munților Apuseni

Updated on ianuarie 3, 2023 Cea mai spectaculoasă orhidee din Europa crește în inima Munților Apuseni. Administrația Parcului Natural Apuseni a realizat chiar și un documentar pentru a prezenta speciile de plate din zona aceasta a țării.

Printre acestea, Papucul Doamnei, cea mai spectaculoasă orhidee sălbatică din Europa, după cum spun realizatorii documentarului.

(Video) Cea mai spectaculoasă orhidee din Europa crește în inima Munților Apuseni 1

Cypripedium calceolus, cum se mai numește, este o floare care, pentru frumusețea și raritatea ei, a fost protejată încă din 1938, prin Decret Regal.

Planta crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufișuri mai mult sau mai puțin umbroase, dar preferă terenurile calcaroase, umede, cu humus descompus, informează ziarulunirea.ro.

Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere multor legende. Una din ele (se regăsește în folclorul mai multor popoare) asociază forma florii cu un papuc: al Zeiței Venus, al unei domnișoare, care, furate de dragoste, dar trezite la timp visul de iubire, au fugit din fața ispitei și și-au pierdut condurul în iarbă.

În Parcul Natural Apuseni se găsesc peste 1.550 specii de plante, dintre care unele sunt protejate la nivel european iar altele la nivel național.

error: Content is protected !!