Merge și la Cluj? O companie suedeză „angajează” ciori pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi

Updated on februarie 2, 2022 Ciorile din Cluj ar putea fi puse „la treabă” în beneficiul orașului. O companie suedeză folosește ciori pentru a curăța străzile și piețele de mucurile de țigară aruncate pe străzi și în piețe.

Păsările își îndeplinesc sarcina, deoarece primesc puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină specială proiectată de o companie din orașul Södertälje, de lângă Stockholm, informează digi24.ro

Merge și la Cluj? O companie suedeză „angajează” ciori pentru a aduna mucurile de țigară de pe străzi 1

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, a spus Christian Günther-Hanssen, fondatorul Corvid Cleaning.

Fundația Keep Sweden Tidy spune că peste 1 miliard de mucuri de țigară sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, reprezentând 62% din totalul gunoiului. Orașul Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (16 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda ar putea economisi cel puțin 75% din costurile implicate de curățarea mucurilor de țigară din oraș. Södertalje desfășoară un proiect pilot înainte de a extinde operațiunea în tot orașul.

Potrivit unor studii, ciorile sunt capabile să raționeze ca un copil de șapte ani, ceea ce le face cele mai inteligente păsări pentru această meserie.

Csibi Magor:O companie suedeză s-a gândit să învețe ciorile din oraș ca să curețe străzile de mucurile de țigară.
Deși Södertälje este un oraș mic, se estimează că se aruncă anual pe la un miliard de mucuri de țigări pe străzi, generând cheltuieli de aproape de 20 de milioane de euro pe an.
Soluția lor ar reduce cheltuielile de curățare a orașului cu 75%.

Ideea e ca ei să ofere recompensă în formă de hrană fiecărei păsări care aduce un muc de țigară la punctele de colectare. Păsările nu învață de la oameni, ci și unul de la celălalt.
Mi-a plăcut foarte mult ideea și mi-au venit 2 lucruri în cap.

Inovația nu are nevoie neapărat de o idee nouă, grandioasă, ci mai degrabă de o perspectivă bună. În momentul în care compania s-a uitat la “problema” păsărilor ca la o oportunitate, a apărut ideea care schimbă lumea.

Asta în momentul în care ne uităm și la noi cum să scăpăm de aceste păsări, în București.
A doua idee vine din declarația companiei, care spune că putem învăța păsările cum să strângă mucurile, dar nu putem învăța oamenii să nu le arunce.
Pare o concluzie logică și facilă, dar există și o altă perspectivă.

Vrem obiceiuri noi? Funcționează recompensa, nu pedeapsa. Iar noi deseori ne concentrăm prea mult pe a doua.
Lumea în care trăim e plin de posibilități. Sau de probleme. Depinde cum alegem să ne uităm la ele”.

error: Content is protected !!