La Mulți Ani! 100 de ani! Opera Națională Română din Cluj-Napoca 18 septembrie 1919 – 18 septembrie 2019. Expoziția fotografică OPERA 100: punctul culminant al festivităților dedicate primului Centenar din istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

(Last Updated On: September 18, 2019)

Astăzi se împlinesc 100 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. La Mulți Ani!

Opera Nationala Romana Cluj-Napoca: „18 septembrie 1919. O peniță apăsată semna înființarea Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prin decizia Consiliul Dirigent al Regatului României. S-a scris istorie, s-a creat artă și s-au atins suflete în toți cei 100 de ani ce au urmat.
Astăzi sărbătorim cu emoție Centenarul acestui lăcaș unic, prima instituție de operă creată în țara noastră, celebrându-i pe toți cei care au pășit și pășesc pe scena ei, și pe dumneavoastră, publicul nostru drag care ne este alături la fiecare dezvăluire a cortinei.
LA MULȚI ANI!”

La Mulți Ani! 100 de ani! Opera Națională Română din Cluj-Napoca 18 septembrie 1919 - 18 septembrie 2019. Expoziția fotografică OPERA 100: punctul culminant al festivităților dedicate primului Centenar din istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca 1

La 100 de ani de la înființare, Opera Națională Română din Cluj-Napoca își deschide larg ușile pentru toți cei fascinați de povestea din culisele spectacolelor, invitându-i să îi fie alături pentru o serie de activități și surprize aniversare Miercuri și Joi, 18 – 19 septembrie 2019.

Tururile ghidate prin Operă, organizate Miercuri, 18 septembrie, aduc prima invitație deschisă publicului larg dornic să descopere labirinturile impozantei clădiri, cu tainele sale centenare și bucuria oferită la fiecare dezvăluire de cortină, stagiune după stagiune. Tururile ghidate vor avea loc din oră în oră, în intervalul 15:00 – 20:00, locurile acestora fiind deja epuizate de vizitatorii nerăbdători.

Evenimentul aniversar de miercuri marchează cu precizie 100 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Cluj – prima instituție lirică creată în țara noastră la 18 septembrie 1919, prin decizia Consiliului Dirigent al Regatului României. Opera Națională Română din Cluj-Napoca a devenit atunci un epicentru cultural-artistic transilvan și o instituție-reper remarcată și apreciată pe harta celor mai notabile teatre lirice europene.

Vizitele ghidate prin Operă vor fi completate de un moment special pregătit de TVR Cluj, care va realiza o emisiune aniversară transmisă în direct din foaierul Operei, de la ora 18:30, în prezența unor distinși invitați și reprezentanți ai teatrului liric clujean, care vor devoala povești de excepție din parcursul aurit al acestuia. Emisiunea transmisă live pe TVR Cluj și paginile oficiale Facebook ale Televiziunii Române Cluj și Operei, va fi difuzată ulterior și pe postul TVR 3, duminică, 22 septembrie, ora 15:30.

Surprizele aniversare continuă Joi, 19 septembrie 2019, ora 14:30, atunci când publicul larg este invitat la Vernisajul Expoziției Foto OPERA 100, montată pe Bulevardul Eroilor (lângă Monumentul Memorandiștilor), ce va dezvălui în premieră o galerie remarcabilă de fotografii cu spectacole legendare, artiști și personalități marcante din istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Vernisajul Expoziției va avea loc în prezența reprezentanților teatrului liric clujean și a unor invitați speciali, intrarea la eveniment fiind liberă.

Vă invităm, așadar, să celebrăm împreună cei 100 de ani ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dedicați întregii cetăți clujene, atât pe 18 și 19 septembrie, precum și pe parcursul întregii Stagiuni 2019-2020, care se anunță deja plină de surprize plăcute!