Video Cluj: Prințul Charles a vorbit în limba română la UBB. „Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei”

Updated on mai 30, 2017 Prințul Charles a venit ieri la Cluj Napoca unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai. Distincția a venit pentru meritul prințului de a vorbi în termeni elogioși despre țara noastră și de a-i promova imaginea în lume.

La ceremonie au fost prezente numeroase oficialități, între care primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, Mitropolitul Clujului IPS Andrei Andreicuţ, dar şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell.

Video Cluj: Prințul Charles a vorbit în limba română la UBB. „Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei” 1

ASR Prințul de Wales și-a început discursul în limba română, mulțumind celor prezenți pentru ”onoarea” de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa al ”celei mai vechi universități din România”, informează agerpres.ro

„Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare.

Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie — identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Alteța Sa Regală.

”Domnule rector, doamnelor și domnilor, sunt profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare pe care mi-o faceți în această amiază”, a spus Prințul de Wales. El precizat că se împlinesc ”exact” 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania, în 1997 și a evocat frumusețea acestei regiuni și puternica impresie pe care a lăsat-o asupra lui atunci.

”Noi, toți cei din restul lumii, avem ceva de învățat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificație spirituală, cât și socială, economică și ecologică.

Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există așa o obsesie a eficienței și a comodității? Da, contează, pentru că esențialul este că în acele peisaje omul trăiește încă în armonie cu natura”, a spus Prințul de Wales.

Vezi video aici:

”Prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală, cu ajutorul Trustului ‘Mihai Eminescu’, al altor organizații, fundații și asociații, dar mai ales cu ajutorul oamenilor inimoși care-l înconjoară și prețuiesc, lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate. (…) Prințul Charles se constituie într-un adevărat ctitor, reconciliind natura cu istoria, credința cu arhitectura, modernitatea cu monumentele trecutului”, a spus și rectorul Ioan — Aurel Pop, în discursul său rostit cu ocazia ceremoniei.

error: Content is protected !!