Updated on februarie 2, 2015
Judeţele Sibiu, Cluj sau Timiş nu reuşesc să atragă nici măcar 100.000 de turişti străini anual, în timp ce alte oraşe de provincie din Polonia sau Cehia au reuşit să intre pe harta destinaţiilor de city break din Europa. În Pilsen (Cehia), ales capitală europeană în acest an, vin câteva sute de mii de turişti anual, în timp ce în Cracovia (Polonia) au ajuns 2,5 milioane de vizitatori străini în 2013.

Hotelurile, pensiunile şi vilele din ţară au atras doar 1,8 milioane de turişti străini anul trecut în perioada ianuarie-noiembrie, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente date din baza Institutului Naţional de Statistică.
„Dacă România ar fi avut un număr de turişti străni comparabil cu numărul de locuitori, am fi fost bogaţii Europei. Ar fi o performanţă dacă fiecare judeţ ar atrage un număr similar de turişti cu cel al populaţiei sale“, a spus Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenţiei de turism Invitation România, care aduce străini în ţară. El a mai menţionat că este nevoie de promovare. „Noi nu am avut stand la târgul de turism Les Thermalies din Paris (care s-a desfăşurat în perioada 22-25 ianuarie anul acesta), unde se promovează serviciile balneare, ceea ce scoate România de pe harta destinaţiilor balneo.“
Analiza ZF arată că judeţul care a atras cei mai mulţi vizitatori străini anul trecut, în primele 11 luni, este Braşovul, unde s-au cazat 132.000 de persoane în ianuarie-noiembrie, potrivit datelor de la Statistică. „Anul trecut numărul turiştilor străini care s-au cazat la noi a crescut cu 50%, am avut americani, spanioli, nemţi. Cea mai mare creştere a fost la grupurile de turişti din Asia, cei mai mulţi din Japonia“, a spus un reprezentant de la hotelul de cinci stele Aro din Braşov.
Advertisements