Cluj. Gabriel: „Mă încearcă așa…un fel de duioșie când mă întâlnesc cu câte vreun “sudist” sau “regățean” și îl văd că se bucură sincer auzind că sunt “ardelean”. Dacă-i zic că sunt din Cluj, mă întreabă cu mirare: “Din Cluj din Cluj, chiar din Cluj?!”. Numai că nu face “WOW!!!”, de parcă aș spune ca sunt din constelația Orion! Apoi continuă, cu reverie oarecum: Frumos la voi acolo….Știi….”sudiștii ăștia…”

Updated on decembrie 22, 2019 Clujul și Ardealul au impresionat în ultimii ani prin dezvoltarea superioară față de alte regiuni ale României. Cum văd însă clujenii celelalte regiuni?

Pe Facebook, Gabriel Lupan a scris: „Mă încearcă așa…un fel de duioșie când mă întâlnesc cu câte vreun “sudist” sau “regățean” și îl văd că se bucură sincer auzind că sunt “ardelean”. Dacă-i zic că sunt din Cluj, mă întreabă cu mirare: “Din Cluj din Cluj, chiar din Cluj?!”. Numai că nu face “WOW!!!”, de parcă aș spune ca sunt din constelația Orion! Apoi continuă, cu reverie oarecum: Frumos la voi acolo…..Unii amintesc si de Boc, bieții – ce înseamnă propaganda!
Știi….”sudiștii ăștia ordinari si j….i”, care au eliberat Ardealul de doua ori: odata până la Budapesta, a doua oară până in Tatra. Ardealul ăla, unde Eminescu nu avea voie sa intre si unde și-au găsit sfârșitul, între ai lor, cei mai bravi “sudisti”: Mihai Viteazu si Baba Novac.

Cluj. Gabriel: „Mă încearcă așa...un fel de duioșie când mă întâlnesc cu câte vreun "sudist" sau "regățean" și îl văd că se bucură sincer auzind că sunt "ardelean". Dacă-i zic că sunt din Cluj, mă întreabă cu mirare: "Din Cluj din Cluj, chiar din Cluj?!". Numai că nu face "WOW!!!", de parcă aș spune ca sunt din constelația Orion! Apoi continuă, cu reverie oarecum: Frumos la voi acolo....Știi...."sudiștii ăștia...” 1
(foto: mypal.travel)
Cluj. Gabriel: „Mă încearcă așa...un fel de duioșie când mă întâlnesc cu câte vreun "sudist" sau "regățean" și îl văd că se bucură sincer auzind că sunt "ardelean". Dacă-i zic că sunt din Cluj, mă întreabă cu mirare: "Din Cluj din Cluj, chiar din Cluj?!". Numai că nu face "WOW!!!", de parcă aș spune ca sunt din constelația Orion! Apoi continuă, cu reverie oarecum: Frumos la voi acolo....Știi...."sudiștii ăștia...” 2

Niciodată n-am auzit vreun ardelean vorbind frumos despre Sud. Nimic! Grosolani, ardelenii n-au surprins nici măcar parfumurile levantine, nici bucatarie, nici muzici, nici poezie, nici pașoptiști – nimic: mai mult bușteni decât oameni. Pe de alta parte….bă tată, bă – dacă n-am întâlnit eu oameni inimoși….Am întâlnit! Olteni si moldoveni. Ba chiar si bănățeni. Unul n-a vorbit vreodată urât despre Ardeal! “La voi acolo…”. Cu ardelenii….mai greu! In primul rând sunt papetați de femeile lor țepoase si rele. Frate…RELE! Ale dracu!

Imi aduc aminte de nunta unui amic – mare ardelean! Din ăsta cu muzici, mașini germane si alte fixuri de iobag eliberat…. Si-a găsit soție – frumoasa foc: moldoveancă! Au făcut nunta la “marele” Sibiu! Si se temea amicul meu de contactul cu neamurile femeii… “moldovenii”! Își făcea calcule ardeleanul – sa nu iasă in pierdere: sala, meniul, muzicanții etc etc Că vin moldovenii! Ăștia mănâncă si beau, dar lasă puțin!

Si au venit. Două autocare pline. Toți in costume naționale. Calele autocarelor pline de daruri. Au dansat in hora si pe perechi – i-au cam băgat in corzi pe ardelenii cei directori…

Când s-a făcut “cinstea”, au “rupt masa”. Știu ca era pe vremea când se lăsa “opt milioane” – sau zece, dacă îți era vreun prieten. Păi unde au lăsat ăștia opt, moldovenii lăsau douăzeci….Băi, Bucovina, băi…

Vinuri, păduri, cataifuri, coniacuri, schi, bucătărie serioasă, turme de miei, bătălii celebre câștigate si minți mari câte vrei…Si muieri mai de Doamne-ajuta decât in Ardeal! Ardelencele își vând dragostea cu pipeta si ochii la cântar!

De când lumea, moldovencele ți-au dat să…te simți si tu uăm: ia mă, că acasă n-ai! Se simte influența slavă….muieri zdravene, cupa D, stepa, vastitatea, necuprinsul… Bă….moldoveanca îți mai dă si pe deasupra! Dacă nu m-am mișcat eu între ardelence, nu știu cine dracu s-a mișcat! Martiriu!

Dar Moldova – ca si Dobrogea! – are ceva….parcă ieși dintre zidurile hapsburgilor in plin soare! Așa si vinul, așa si muierile, așa si bucătăria!”

Conform Planului de Amenajare a Teritoriului Județean (PATJ) în viitorul apropiat Clujul va avea nevoie de un nou aeroport, mai mare ca cel din Cluj-Napoca, scrie media9.ro,, preluat de cluju.ro.

S-au luat în calcul şi trei locuri unde ar putea fi construit acest nou aeroport: Jucu, Mociu sau Luna.

error: Content is protected !!