Updated on mai 27, 2015
Cum ar fi ca in farfuria cu mancare sa aruncam si cateva chistoace de tigara? Cu siguranta nimeni nu si-ar dori asa ceva. O spune cu voce tare si masterchef Adrian Hadean, care a inceput o campanie prin care cere interzicerea totala prin lege a fumatului in restaurante. Are si un mesaj clar: „Nu fuma unde mananci, nu manca unde fumezi.”
Intr-un restaurant din Cluj nimeni nu are dreptul sa isi aprinda tigara. Proprietarul si-a asumat riscul de a pierde o parte din clienti, insa i-a castigat pe cei care evita norul de fum din alte resturante. „Ne bucuram ca promoveaza un stil de viata sanatos”, spune Alin Boros, managerul restaurantului.
Nefumatorilor le este greu sa gaseasca un asemenea restaurant. „E si un respect fata de ceilalti care nu fumeaza”, spune o clienta. (sursa: stirileprotv.ro)
Dupa ce masterchef Adi Hadean a pornit campania on line, a primit multe reactii din partea proprietarilor de restaurante din toata tara. Un manager risca sa piarda 40 la suta din clienti daca ar renunta de tot la fumatori, insa a acceptat provocarea. Maria Dunca, manager restaurant: „Toti cei care iubim gastronomia stim ca nu poti sa ai o astfel de experienta intr-un nor de fum.”
Intr-un restaurant situat in centrul Clujului se fumeaza, iar proprietarii nu duc deloc lipsa de clienti. Ramane de vazut ce se va intampla in acea zi, o data pe luna cand acolo fumatul va fi interzis. Unii clienti stau de ani buni in strainatate unde regulile sunt stricte. Client: „In Australia trebuie sa fumezi la 5 metri de intrarea in restaurant.” Client: „Vecinii unguri au deja, iar la ei daca fumezi in afara restaurantului, distanta minima e de 10 metri.”
Campania initiata de Adrian Hadean a strans mai mult de 1 milion de vizualizari.
Adrian Hadean: „Campania asta care se cheama „EatThis” are ca scop constientizarea beneficiilor aduse de renuntarea la fumat in locurile in care se mananca. Solutia e sa existe o lege care sa niveleze piata si care sa spuna foarte clar in locurile in care se mananca nu se fumeaza. Punct”
Si medicii trag un semnal de alarma.
Doina Todea, medic primar pneumolog: „Se emana peste 4000 de substante, ajung in plamani si de aici toate bolile, cele respiratorii, cele cardiovasculare, afecteaza toate organele din organism.”
Restaurantele care au intrat in campanie vor avea o zi pe saptamana sau pe luna in care vor interzice fumatul in localuri. Prima zi a campaniei va fi 31 mai, cand este si Ziua Internationala fara Fumat.