Metroul de la Cluj are o nouă sursă de finanțare. Emil Boc: „Finanţarea din PNRR este menţinută”

Updated on septembrie 24, 2024 Metroul de la Cluj are o nouă sursă de finanțare. Emil Boc: „Finanţarea din PNRR este menţinută” 1

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că finanţarea proiectului metroului clujean se va face şi prin obligaţiuni verzi, sens în care a semnat un acord cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

“Am semnat ieri, împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, un act adiţional la contractul de finanţare a metroului pentru finanţarea acestui obiectiv şi din obligaţiuni verzi, pe lângă finanţarea din PNRR. Această nouă sursă de finanţare, din obligaţiuni verzi, acoperă atât cheltuielile prezente, cât şi cheltuielile viitoare. (…) Cu alte cuvinte, de astăzi, mai avem o sursă certă de finanţare a proiectului pentru metrou.

Finanţarea din PNRR este menţinută. Vreau public să mulţumesc domnilor miniştri Grindeanu şi Boloş, în egală măsură să mulţumesc domnului Ciucă şi domnului Ciolacu, pentru că toţi au fost parte a soluţiilor, nu a problemelor”, a declarat Emil Boc.

Până acum, Guvernul a plătit pentru metrou 288 de milioane de euro. De asemenea, Primăria a alocat 38.000 de euro. Conform primarului Emil Boc, au fost plătiţi şi 56 de milioane de euro pentru exproprieri.

Potrivit proiectului, Magistrala 1 de metrou Cluj va avea o lungime de 21,3 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran. Termenul de finalizare este 2031.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că are un motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului din Cluj Napoca, dar a adăugat că a început un dialog pentru a găsi o soluţie în acest sens şi a precizat că este ferm convins că acest lucru se va întâmpla.

Premierul Ciolacu a fost întrebat, sâmbătă, care ar putea fi sursele de finanţare pentru realizarea metroului de la Cluj-Napoca. „Am un motiv personal de îngrijorare în ceea ce priveşte finanţarea metroului de la Cluj-Napoca. Am vorbit şi cu domnul primar, ştie şi dânsul speţa foarte bine, dar dumneavoastră ştiţi la fel de bine ca şi mine, că finanţarea era parţială, erau doar 300 de milioane de euro, necesarul pentru această investiţie fiind de 2,2 miliarde. Deci oricum trebuia căutată o sursă de finanţare pentru a finaliza întreg proiectul. Haideţi să vedem răspunsul Comisiei”, a afirmat Ciolacu.

error: Content is protected !!