Updated on februarie 20, 2024
(foto stiridecluj.ro)
O angajată a unui restaurant din Iulius Mall a fost surprinsă în timp ce lua cu mâna și gusta din preparatele servite clienților. Inspectorii de la Protecția Consumatorului s-au autosesizat și au mers în control.
În imagini se vede cum una dintre angajate este filmată în timp ce se afla lângă o oală cel mai probabil cu ciorbă și cu polonicul gustă mâncarea. După care pune polonicul în oală și merge către clienți. Apoi, în timp ce stă în fața vitrinei în care se afla recipientele cu mâncare ia cu mâna direct dintr-un preparat și gustă. Aceste imagini i-au făcut și pe inspectorii de la Protecția Consumatorului să meargă în control la restaurantul dintr-un Mall din Cluj, scrie Stirile Pro Tv.
La restaurantul din centrul comercial au fost descoperite și alte nereguli. Vitrine frigorifice cu defecțiuni, alimente păstrate la temperaturi necorespunzătoare ori ustensile de bucătărie nepotrivite.
Activitatea restaurantului a fost suspendată și au fost date sancțiuni în valoare de 60.000 de lei.
CJPC Cluj a făcut controlul azi, ca urmare a unor sesizări apărute în spațiul public. Ținând cont de neregulile constatate, la SC SPS Impex SRL (Roua), echipa de control a aplicat următoarele sancțiuni – trei amenzi contravenţionale, în cuantum de 60.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de aproximativ 5.000 de lei și oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor, scrie Monitorul de Cluj.
Comisarii de la Protecția Consumatorului au constatat, la control, mai multe nereguli – nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor, la masa caldă/rece, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare,
folosirea unor coșuri sau tomberoane de reziduri având capace neconforme
folosirea unor vitrine frigorifice cu defecțiuni, deteriorate, modificarea stării termice a produselor sau lipsa menționării alergenilor și a declarației nutriționale ori folosirea unor ustensile neprofesionale de bucătărie. A fost constatată și utilizarea unui mobilier degradat, în zona de preparare.
Restaurantul Prima, închis de Protecția Consumatorilor
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Prima din Sibiu. Unitatea a fost închisă temporar.
Controlul derulat la restaurantul Prima, a fost făcut în urma unei sesizări, potrivit unui comunicat transmis de Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov. În timpul controlului, inspectorii au descoperit mici ”în afara datei limită de consum” și s-a dispus ”oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme în valoare de 3600 lei”.
”În urma primirii unei sesizări de la un consumator, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Brașov a desfășurat o acțiune de control la operatorul economic F&M PRIMA Srl, cu sediul în localitatea Sibiu. În urma controlului care a stabilit că cele sesizate ”se confirmau”, inspectorii au dat 3 amenzi în valoare de 25000 lei, au dispus oprirea definitivă de la utilizare a produselor neconforme în valoare de 3600 lei și oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor”, se arată în comunicatul transmis de CRPC Brașov.
Printre neregulile constatate de inspectorii Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, se numără:
ciolan de porc cu os fiert în ambalajul de plastic al produsului și eticheta acestuia, la momentul controlului s-au identificat în masa caldă gata de servire
ambalaje refolosite (găleți de plastic provenite de la smântână)
utilizarea bidoanelor de plastic pentru păstrarea murăturilor, depozitate la temperatura ambientală
agregate frigorifice situate în masa rece cu chedere rupte și aglomerări de grăsime
depozitarea preparatelor din carne și a produselor lactate fără respectarea compartimentării pe categoriide produse
coș de gunoi fără capac aflat în imediata apropiere a spațiului de depozitare veselă
ventilația spațiului destinat preparării grill-ului neigienizată
ciorba de văcuță aflată in masa caldă fără respectarea temperaturii de 60 grade
varza călită, pilaful de orez păstrate în frigider
pastă de mici aflată în afara datei limită de consum
castraveți murați aflați în bidoane de plastic, depozitate într-o magazie, direct pe podea, în imediata apropiere a instalației de răcire a camerei frigorifice, produsele prezentând suprafață cu mucegai
ardei iute murat aflat în butoaie cu urme accentuate de mucegai
dulceață de afine, muștar aflate în recipiente de plastic, fără menționarea datei de deschidere
ceafă de porc, cotlet de porc aflate în agregatul frigorific fără identificarea lotului și a provenienței produselor
lipsă informare în lista de meniu a preparatelor care provin din materii prime congelate.