Clujenii care au gândit o afacere colosală. Totul a pornit din sufrageria soacrei din Cluj

Updated on mai 24, 2024 Clujenii care au gândit o afacere colosală. Totul a pornit din sufrageria soacrei din Cluj 1

Soții Cristi și Arnella Rotta din Cluj un exemplu viu al spiritului antreprenorial românesc, demonstrează că perseverența și pasiunea pot transforma un vis într-un imperiu. Povestea lor începe în anul 1991, când au pus bazele afacerii sale chiar în sufrageria soacrei. Cu o dorință arzătoare de a reuși și o încredere de nezdruncinat în viziunea sa, au transformat o idee simplă într-o companie de succes de talie internațională.

Rottaprint a parcurs un drum remarcabil, evoluând de la o mică afacere locală la cel mai mare jucător 100% românesc din domeniul tipografiei flexografice. Afacerea pune etichete pe cele mai mari branduri din România, dar și de la nivel mondial. Începuturile nu au fost deloc unele ușoare și, așa cum își amintește co-fondatorul afacerii, primii pași au fost făcuți cu aparatură second hand, informează fanatik.ro.

“Ideea de a pune bazele unei afaceri ne-a venit înainte de Revoluție, într-o perioadă în care o inițiativă privată era aproape imposibil de realizat. Am avut însă ca punct de plecare hobby-urile noastre din facultate. Deși pregătirea noastră profesională este în zona disciplinelor „reale”, soția mea, Arnella este de profesie inginer, iar eu matematician, ne plăceau arta, pictura, desenul, astfel că în perioada studenției tipăream acasă serigrafic, manual, felicitări cu prilejul sărbătorilor de 1 Martie și Crăciun, pe care le vindeam apoi în centrul Clujului”, povestește Cristi Nechita-Rotta, Directorul General al Rottaprint, cea mai mare tipografie flexografică producătoare de etichete autoadezive și ambalaje flexibile din România, pentru economica.net.

Primii pași către antreprenoriat i-a făcut soția lui, Arnella Rotta, care, imediat după Revoluție, a deschis împreună cu mama sa firma Sunimprof Rottaprint. Noua companie avea sediul și punctul de lucru în casa mamei din centrul Clujului, într-un perimetru de 20 de mp, unde duduia cea dintâi imprimantă. Una nepotrivită cu ideea de business a soților Rotta – aceea de a imprima pungi de plastic.

“Am investit inițial 100 de mărci în înființarea firmei, dar și mult entuziasm și curaj în contextul euforiei afacerilor din anii `90. Primul utilaj, vechi și modest, l-am cumpărat la mâna a doua, apelând la ajutorul unor cunoștințe din Germania. Nu era însă potrivit pentru ceea ce ne doream noi să facem și anume să imprimăm pungile de plastic, rememorează Cristi Rotta, care s-a alăturat oficial afacerii în 1993.

Din sufrageria soacrei sale, Cristi Nechita Rotta a reușit să aibă o cotă de piață de 30%, iar afacerea lui este prezentă în 14 țări din Europa, America și Asia. Deși se bucură de un succes fulminant, Cristi Nechita Rotta nu are de gând să se oprească aici.

”Am decis să ne extindem și pe alte piețe, iar în 2008 am înființat un centru logistic în Germania și, un an mai târziu, am început să înregistrăm primele comenzi. Astăzi, 16 ani mai târziu, exporturile reprezintă aproximativ 30% din totalul afacerii.”, a declarat afaceristul, potrivit retail.ro.

De departe, una dintre cele mai mari realizări ale sale este introducerea pe piață a etichetelor inteligente. În anul 2018, Cristi Rotta a făcut un pas important, atât pentru afacerea sa, cât și pentru întreaga industrie.

Aceste etichete inteligente se bazează pe un sistem digital, menit să vină în sprijinul producătorilor. Acestea se pot modifica automat și conțin informații esențiale despre anumite produse.

Pentru ca afacerea să aibă succes, co-fondatorul a înțeles că obiectivele pe termen lung sunt esențiale. Tocmai din acest motiv, a pus pe primul loc succesul clienților și a vrut să le ofere mereu soluții care să le vină în ajutor la momentul potrivit.

”În cei 33 de ani de activitate am învățat că succesul nostru este strâns legat de succesul clienților noștri. Prin urmare, ne concentrăm pe înțelegerea nevoilor lor și pe oferirea de soluții personalizate. Suntem mereu deschiși la dialog și la ajustări.”, a mai spus co-fondatorul Rottaprint pentru sursa menționată.

error: Content is protected !!