(Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN”

Updated on aprilie 5, 2024 (Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN” 1
(Sursa Foto Ioan Pop/Trăiesc în Mănăștur)

Un nor mai puţin obișnuit a atras, astăzi, atenţia clujenilor. Inițial, forma norului le-a dat impresia că ar fi vorba de fumul de la un incendiu, însă la scurt timp forma sa circulară, asemeni unui nor OZN, i-a determinat să-l surprindă în imagini şi să caute explicații de reţele sociale.

Însă, potrivit specialiștilor, explicația este una simplă. Fenomenul a mai apărut pe cerul României şi anul trecut, la Câmpulung. “Sunt nori foarte spectaculoşi, dar cam atât. Sunt consecinţa unei stratificări diferenţiate a aerului, în sensul că sunt diferenţe de temperatură, diferenţe de umezeală în straturile în care se foemează, de obicei, norii şi, probabil, într-unul din straturi o mişcare circulară mai accentuată care a generat acei nori aşa ca nişte farfurii zburătoare, dar fără vreo consecinţă deosebită.

Dacă suntem foarte atenţi, uneori avem norocul să vedem şi nori cu aspect mai spectaculos, fără să aibă vreo semnificaţie deosebită”, a explicat meteorologul Florinela Georgescu, la Antena 3 CNN.
(Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN” 2

(Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN” 3

(Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN” 4
(Sursa Foto Adina Maria/Trăiesc în Mănăștur)

 

Curcubeu de foc acum câteva zile
Tot pe cerul din Cluj a avut loc în urmă cu câteva zile un alt fenomen meteo extrem de spectaculos, un „curcubeu de foc”.

Este un fenomen extrem de rar, care a apărut pe cer doar de câteva ori în întreaga lume. Termenul corect este ”arcuri circumorizontale”, însă oamenii consideră că este mai spectaculos să spună curcubeu de foc.

(Foto) Fenomenul spectaculos din Cluj Napoca ce pare din altă lume. Explicația pentru „norul OZN” 5
(Foto Stiri de Cluj)

Curcubeele de foc sunt, de fapt, nori irizați. Este un fenomen extrem de rar care apare din cauza picăturilor de apă de dimensiuni aproape uniforme. Toate picăturile de apă trebuie să fie uniforme pentru ca un nor să fie irizat. Fenomenul norilor irizați, așa cum este descris de specialiști, are un mecanism asemănător cu formarea unui curcubeu. Rezultatul este aproape la fel cu un curcubeu, mai ales dacă facem referire la culori. Tocmai din acest motiv, i se mai spune curcubeul de foc. În momentul în care apare pe un cer însorit, atunci nu mai este la fel de vizibil.

error: Content is protected !!