Muzeul din Cluj unde poți experimenta mirosurile vieții la țară. Printre „exponate”, miresme de fân şi de cârnaţi afumaţi

Updated on aprilie 3, 2024 Muzeul din Cluj unde poți experimenta mirosurile vieții la țară. Printre „exponate”, miresme de fân şi de cârnaţi afumaţi 1

La Cluj, în comuna Vad, mirosul de fân şi de afumătoare au devenit exponate de muzeu pentru orăşenii care nu ştiu ce înseamnă viaţa la ţară. Sunt mirosuri pe care cei care trăiesc la oraş, în special tinerii, nu au de unde să le cunoască. Chiar dacă nu toate ne plac, ele sunt specifice vieţii de la ţară. Iar acum, după ce au devenit exponat de muzeu, generaţii întregi le pot afla povestea.

Crina Mareş – Centrul Cultural Clujean: Conceptul presupune aducerea la un loc a memoriilor oamenilor din comuna Vad, despre traditii, obiceiuri uitate. Şi povesti legate de trecutul comunei, povesti pe care ne am dorit mult sa le salvam ca sa poata fi date mai departe.

Practic, vechiul centru turistic din localitate a fost transformat astfel încât să experimentezi viaţa la ţară, prin toate simţurile, informează observatornews.ro. Există o încăpere care se numeste ritmuri pentru că reflectă ritmul in care decurgeau activitatile in sat. În acest loc vizitatorii folsind castile pot descoperi sunetul cositului, iar mai jos mirosul fânului proaspăt uscat. Tot aici poti afla cum se auzeau turmele de oi pe campurile din jurul satului.

Balaş Nicoleta – reprezentant punct de memorie colectivă: Aici avem jucăriile de azi, jucariile de azi si aici avem citate, ce reprezinta pentru ei jucaria si aici avem jocurile celor trecuti dintre noi. Erau jocurile care erau jucate de copii sau ce isi mai aminteau batranii satului despre copilaria din timpul lor si obiceiurile care se practicau.

Şi pentru că la ţară nu toate problemele aveau o rezolvare logică, nu au putut fi ratate nici descântecele.

Balaş Nicoleta – reprezentant punct de memorie colectivă: In această parte a salii avem tema cant de descant, am ales aceasta tema pentru ca in lumea satului se mai practicau si vrajitoriile si se lua laptele la vaci.

Rolul Punctului de Memorie Colectivă este să atragă turiştii de la oraşe, însă a reuşit să îi surprinda inclusiv pe localnici.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să o construiască în comunele din județul Cluj și din regiune, în cadrul programului România Remarcabilă. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale pentru elevi, pentru reprezentanți ai comunității și pentru turiști.

Vizitatorii pot descoperi la fața locului o arhivă de mirosuri și sunete care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație și
lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.

error: Content is protected !!