Rodica Maria, călugăriță în vârstă de 107 ani, fostă directoare a Şcolii Primare „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime”

Updated on martie 13, 2024 Rodica Maria, călugăriță în vârstă de 107 ani, fostă directoare a Şcolii Primare „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, a fost distinsă cu Ordinul „Preasfânta Treime” 1

O călugăriță în vârstă de 107 ani și șapte luni, sora Rodica Maria, din Congregația Maicii Domnului, a primit cea mai înaltă distincție a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Ordinul „Preasfânta Treime”, acordat de Cardinalul Lucian Mureșan. Conform Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, Ordinul „Preasfânta Treime” i-a fost înmânat de Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Cristian Crișan, în cadrul unei vizite pastorale efectuate duminică, 10 martie, la Parohia Greco-Catolică Sighișoara.

La sosirea în fața „Bisericii Leproșilor”, un lăcaș de cult datând din secolul al XIV-lea, Episcopul a fost întâmpinat cu pâine, sare și flori de către credincioasele din parohie îmbrăcate în port popular. În timpul slujbei, cei prezenți s-au rugat pentru călugărița Rodica Maria, cea mai vârstnică soră a Congregației Maicii Domnului. La liturghie au participat și preoți din alte culte din Sighișoara, un oraș care respiră un autentic spirit ecumenic.”

Episcopul însoţit de mai multe călugăriţe şi preoţi au vizitat-o pe călugăriţa de 107 ani şi i-au înmânat distincţia acordată, „ca semn al preţuirii şi al binecuvântării noastre pentru dragostea şi dăruirea manifestate faţă de Cristos şi faţă de Biserică şi pentru mărturisirea credinţei creştine prin cuvânt şi fapte bune”, informează Monitorul de Cluj. 

Învățătoare la Cluj în anii de după război
Sora Maria Rodica, cu numele civil Viorica Veţian, s-a născut în anul 1916, în localitatea Băla, judeţul Mureş, iar în anul 1939 a fost primită în Congregaţia Maicii Domnului.

„Sora Rodica a iubit copiii şi misiunea sa a fost de învăţătoare, atât la Blaj, cât şi, în cea mai mare parte, la Şcoala Primară „Maica Domnului” din Cluj-Napoca, unde în anii 1945-1946 a îndeplinit funcţia de director. La 30 noiembrie 1945, era prezentat Episcopului Iuliu Hossu „corpul didactic primar”, din care făceau parte numai surori, iar directoare era Sora Rodica Veţian”, arată Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş.

Sora Maria Rodica a trăit, alături de alte călugăriţe greco-catolice, prigoana comunistă, dar a refuzat să renunţe la credinţa sa, suportând presiuni din partea Securităţii de a trece la ortodoxie şi de a deveni informator.

error: Content is protected !!