Operație extrem de dificilă la Cluj-Napoca. O fetiță de 8 ani a scăpat de dializă după ce mama ei i-a donat un rinichi: ”E cu zâmbetul pe buze”

Updated on februarie 13, 2024 Operație extrem de dificilă la Cluj-Napoca. O fetiță de 8 ani a scăpat de dializă după ce mama ei i-a donat un rinichi: ”E cu zâmbetul pe buze” 1

O fetiță de 8 ani a scăpat de dializă după ce mama ei i-a donat un rinichi. Operația de transplant a avut loc la Institutul de Transplant Renal din Cluj și este prima de acest fel realizată anul acesta la un copil.Fetița în vârstă de 8 ani suferea de o boală cronică și pentru că rinichii ei nu mai funcționau normal avea nevoie de dializă.

Medicii care o îngrijeau au anunțat familia că un transplant de rinichi ar fi salvator și i-ar oferi fetiței șansa la o viață normală. Mama ei, în vârstă de 38 de ani, a decis să îi doneze ea un rinichi, iar analizele au arătat că există compatibilitate între aceasta și fiica ei.

Transplantul a avut loc joi, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, anunță Agenția Națională de Transplant. Intervenția a fost extrem de complexă și a reprezentat primul transplant renal efectuat anul acesta la un copil.

Erica a ajuns la insuficiență renală și de trei ori pe săptămână se trezea la 3 dimineața pentru a merge de la Râmnicu Vâlcea la București să facă dializă, scrie stirileprotv.ro.

Andreea, mămica donatoare: ”A fost într-o situație foarte dificilă. Dintr-un copil vesel și plin de viață… s-au întâmplat prea brusc toate lucrurile. A fost foarte greu să accepte să facă dializă”.

Mama ei a trecut cu bine testele de compatibilitate și, acum, i-a dăruit un rinichi.

Andreea, mămica donatoare: ”Lăsând la o parte că sunt foarte slăbită, mă simt foarte împlinită pentru că mi s-a îndeplinit un vis. Să înceapă o viață cât de cât normală. E cu zâmbetul pe buze, foarte puternică”.

Operația de transplant a fost realizată de o echipă de la Institutul de Urologie și Transplant din Cluj-Napoca. Dar intervenția nu a fost deloc ușoară, având în vedere diferența dintre organul unui adult și al unui copil.

Conf. Dr. Elec Florin, șef Secție Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca: ”Transplantul pediatric este greu prin prisma vaselor copilului, vaselor de sânge unde trebuie conectat rinichiul, deoarece sunt foarte mici și este o disproporție între calibrul vaselor copilului și grefă, care provine de la un adult”.

Una dintre condițiile donatorului este să fie perfect sănătos.

Dr. Iacob Gheorghiță, coordonator Program de Transplant ICUTR Cluj-Napoca: ”Trebuie să ținem cont de foarte mulți factori. Starea de sănătate a părinților, se expun la un risc, care uneori poate fi un risc vital, cunoscut. Ne asigurăm că pacientul care donează nu îi vom face un rău și că poate să trăiască ulterior foarte bine cu rinichiul pe care îl are”.

Operația a decurs foarte bine, spun medicii. Erica și mama ei se refac și în curând vor ajunge acasă. În toată țara, 28 de copii sunt pe lista de așteptare pentru un transplant renal.

error: Content is protected !!