Cluj Napoca, în top 10 cele mai sigure orașe din Europa în care să trăiești, să călătorești sau să te muți cu jobul

Cluj Napoca, în top 10 cele mai sigure orașe din Europa în care să trăiești, să călătorești sau să te muți cu jobul 1

Cinci orașe din România se află în topul celor mai sigure locuri din Europa în care să trăiești, să călătorești sau să te muți cu jobul.

Haga, din Țările de Jos, este cel mai sigur oraș din Europa. În clasamentul siguranței urmează Berna, capitala Elveției, și Munchen, din Germania.

În top 10 regăsim și Ljubljana din Slovenia, Zagreb din Croația, Eindhoven, un alt oraș din Țările de Jos, dar și Cluj-Napoca. Este primul oraș din România care prinde top 10, potrivit digi24.ro.

Bucureștiul este pe locul 31 în topul celor mai sigure orașe din Europa
Mai jos, pe locul 17, s-a clasat Timișoara, urmată de Brașov. Bucureștiul este pe locul 31 în topul celor mai sigure orașe din Europa. Capitala României a depășit la capitolul siguranței alte capitale europene importante, precum Lisabona, Oslo, Viena, Luxemburg sau Londra.

Rata criminalității, unul dintre cei mai importanți indicatori ai siguranței.

Iași este ultimul oraș românesc prezent în acest clasament, pe locul 50. Unul dintre cei mai importanți indicatori ai siguranței unui oraș este rata criminalității. Accidentele rutiere sunt un alt factor care a fost luat în calcul pentru a determina gradul de siguranță. Orașele care investesc în infrastructură rutieră implementează reguli stricte de circulație și promovează transportul public pot fi considerate mai sigure. Pentru realizarea acestui clasament a contat și siguranța publică sau cea din spațiile publice.

Cluj-Napoca: în primele 10 orașe din Europa în materie de calitate a vieții

Clujul se bucură în continuare de recunoaștere la nivel european. Platforma internațională POLITICO Europe desfășoară un proiect de jurnalism colaborativ – Global Policy Lab: Living Cities – prin care explorează viitorul orașelor. În acest context au publicat un articol despre primele 10 orașe din Europa în ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor, având la bază rezultatele studiului realizat de Comisia Europeană în 2023 în 83 de orașe din Uniunea Europeană, EFTA – European Free Trade Association, Regatul Unit al Marii Britanii, Balcanii de Vest și Turcia.
Primele orașe în materie de calitate a vieții conform percepției locuitorilor, din cele 83 analizate:
10. Municipiul Cluj-Napoca, România
9. Braga, Portugalia
8. Rostock, Germania
7. Geneva, Elveția
6. Stockholm, Suedia
5. Gdansk, Polonia
4. Leipzig, Germania
3. Copenhaga, Danemarca
2. Groningen, Olanda
1. Zurich, Elveția.
error: Content is protected !!