Cluj Napoca este în top 10 cele mai bune orașe de locuit din Europa, într-un clasament realizat de UE

Updated on ianuarie 13, 2024 Cluj-Napoca ocupă poziţia a 10-a în topul celor mai bune oraşe din Europa în privinţa calităţii vieţii, care este condus de oraşul elveţian Zurich, potrivit unui raport realizat de Uniunea Europeană, care a fost realizat prin intervievarea a 71.153 de locuitori, din 83 de oraşe, relatează Politico.

Raportul de 112 pagini se bazează pe rezultatele unui sondaj realizat în perioada ianuarie-aprilie 2023 în oraşe din ţări ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (AELS), Regatul Unit, Balcanii de Vest şi Turcia.

Cluj Napoca este în top 10 cele mai bune orașe de locuit din Europa, într-un clasament realizat de UE 1

Acesta a constatat că aproximativ 9 din 10 oameni sunt mulţumiţi să locuiască în oraşul lor. Nu este rău dar, deşi satisfacţia generală rămâne ridicată, rezultatele de anul trecut arată o scădere uşoară în comparaţie cu sondajul din 2019, ultima dată când Comisia a publicat un raport similar.

Există şi locuitori nemulţumiţi. Locuitorii din Istanbul, Atena şi Palermo raportează niveluri mult mai scăzute de satisfacţie faţă de ceilalţi participanţi la sondaje.

„Clujul se bucură în continuare de recunoaștere la nivel european. Platforma internațională POLITICO Europe desfășoară un proiect de jurnalism colaborativ – Global Policy Lab: Living Cities – prin care explorează viitorul orașelor. În acest context au publicat un articol despre primele 10 orașe din Europa în ceea ce privește calitatea vieții locuitorilor, având la bază rezultatele studiului realizat de Comisia Europeană în 2023 în 83 de orașe din Uniunea Europeană, EFTA – European Free Trade Association, Regatul Unit al Marii Britanii, Balcanii de Vest și Turcia”, a transmis primarul Emil Boc.

„Cluj-Napoca este considerat cel mai important oraş din Transilvania şi al doilea cel mai populat oraş din România, fiind se pare şi un loc grozav de locuit, se pare. În Cluj-Napoca, 94% dintre locuitori au spus că sunt mulţumiţi să trăiască în oraş. Fiind şi un pol de dezvoltare al sectorului tehnologic din ţară, oraşul se află pe locul al doilea în privinţa oportunităţilor de angajare, 73% dintre locuitori afirmând că este uşor de găsit un loc de muncă bun”, au scris despre Cluj Napoca cei de la Politico.

Primele orașe în materie de calitate a vieții conform percepției locuitorilor, din cele 83 analizate:

10. Municipiul Cluj-Napoca, România
9. Braga, Portugalia
8. Rostock, Germania
7. Geneva, Elveția
6. Stockholm, Suedia
5. Gdansk, Polonia
4. Leipzig, Germania
3. Copenhaga, Danemarca
2. Groningen, Olanda
1. Zurich, Elveția.

error: Content is protected !!