Drum turistic din Cluj, în lungime de 25 de kilometri, modernizat cu fonduri europene

Updated on ianuarie 11, 2024 Consiliul Județean Cluj va moderniza, cu fonduri europene, două drumuri județene extrem de importante. Acestea au o lungime totală cumulată de 34 de km

Consiliul Județean Cluj, în calitate de partener al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, a încheiat implementarea proiectului cu finanțare europeană care a vizat, printre alte obiective, pregătirea documentațiilor tehnico-economice aferente modernizării a două drumuri județene: DJ 170B Topa Mică-Așchileu Mic, în lungime de 8 km și DJ 103K Râșca – Beliș (DN 1R), în lungime de 25,72 km.

Drum turistic din Cluj, în lungime de 25 de kilometri, modernizat cu fonduri europene 1

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe: „Practic, este vorba de suportarea, din fonduri europene, a cheltuielilor pe care Consiliul Județean le-a făcut pentru întocmirea proiectelor tehnice aferente acestor două importante coridoare de mobilitate din rețeaua de transport județeană. Dacă ne referim doar la DJ 170B, am făcut un mare pas înainte, prin crearea perspectivei concrete de modernizare a acestui drum de legătură gândit de noi ca o mini-centură pentru municipiul Cluj-Napoca. În același timp, drumul județean Râșca – Beliș e unul de o importanță strategică, din perspectivă turistică, iar modernizarea acestuia vine în continuarea firească a numeroaselor investiții pe care le-am făcut în ultimii ani pentru dezvoltarea acestui important domeniu”.

Obiectivul proiectului recent încheiat a vizat pregătirea de proiecte mature la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, printre care și cele două inițiate de Consiliul Județean Cluj, astfel încât acestea să fie eligibile pentru finanțare europeană în cadrul perioadei de programare 2021-2027. Semnarea contractului de finanțare a proiectului ce vizează modernizarea propriu-zisă a celor două drumuri județene va avea loc în perioada imediat următoare.

Astfel, în ceea ce privește documentațiile tehnico-economice aferente modernizării obiectivelor de investiții DJ 170B și DJ 103K, Consiliul Județean a primit suma nerambursabilă de 762.266 lei prin Programul Operațional Asistență Tehnică POAT 2014-2020, la care s-a adăugat cofinanțarea asigurată din bugetul național, în valoare de 116.582 lei, respectiv procentul de 2% asigurat de Consiliul Județean.

Consiliul Județean va construi un pod provizoriu în localitatea Mica

Consiliul Județean Cluj a deschis ofertele depuse de firmele interesate să proiecteze și să execute podul provizoriu peste pârâul Bandău, pe drumul județean DJ 172F, la km 13+150, în localitatea Mica. Licitația a avut loc în contextul în care, la propunerea experților, forul administrativ județean a decis demolarea vechiului pod situat pe acest drum județean și construirea unuia nou, pe același amplasament.

Astfel, la finalul perioadei stabilite în acest scop, două firme sau asocieri de firme au depus oferte pentru realizarea acestei investiții, iar comisia de evaluare a început deja verificarea documentației din punct de vedere tehnic și financiar.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Obiectivul nostru, parte a unui amplu și ambițios program, este ca toate podurile situate pe drumurile județene să ofere participanților la trafic condiții optime de siguranță.”

Necesitatea reconstruirii complete a noului pod a fost determinată de starea avansată de degradare în care se afla acesta. Demolarea vechiului pod va fi demarată după finalizarea podului provizoriu.

Valoarea estimată a contractului este de 2.341.000 de lei, finanțarea fiind asigurată din bugetul forului administrativ județean. Durata maximă de execuție a lucrărilor este de 6 luni.

error: Content is protected !!