(Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei

Updated on decembrie 20, 2023 Renovarea castelului de la Gilău din Transilvania a fost finalizată, clădirea evocă trecutul său secular în toată splendoarea sa refăcută; deschiderea castelului pentru vizitatori este programată în primăvara anului viitor – a informat marţi consiliul de administraţie al Fundaţiei Tradiţii Transilvane agenţia ungară de presă MTI.

Comunicatul emis de fundaţie precizează că a avut loc predarea tehnică a castelului de la Gilău (lângă Cluj-Napoca), proprietate a Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de omul de afaceri şi mecena Elek Nagy.

(Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei 1
(foto Facebook Lucian Nastasa Kovacs)

Documentul reaminteşte: omul de afaceri Elek Nagy, născut la Cluj-Napoca, a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, după care l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane, înfiinţată de el însuşi.

La iniţiativa omului de afaceri Elek Nagy, firma de arhitectură Tektum Architectura & Arta şi firma de consultanţă în proiecte RegioConsult au început să elaboreze proiectul de restaurare a castelului.

După obţinerea unei finanţări din partea Uniunii Europene în 2017, în anul următor au început lucrările de restaurare cu participarea societăţilor ADD Concept şi Kvadrum Axis. Valoarea totală a proiectului depăşeşte 30 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene prin guvernul României, din sprijinul acordat de guvernul ungar şi din contribuţia de peste 3 milioane de euro a fundaţiei fondate şi prezidate de Elek Nagy.

(Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei 2 (Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei 3

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului din jurul castelului, după ce finanţarea de 2,15 milioane de euro a fost câştigată tot din fonduri UE, lucrările incluzând restaurarea completă a castrului roman şi a parcului adiacent castelului. Conform planurilor, castelul de la Gilău poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei, în forma unui centru cultural multifuncţional. Un alt obiectiv este transformarea castelului într-o destinaţie turistică importantă în judeţul Cluj şi în Transilvania, astfel încât să reflecte rolul istoric multisecular al complexului şi să dea viaţă valorii sale culturale specifice, născută la întâlnirea a două zone: Ţara Călatei şi Ţara Moţilor.

Istoria castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău, monument de importanţă naţională, începe din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menţionează deja existenţa unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj. Părţile cele mai vechi ale complexului actual sunt efigiile cetăţii episcopale construite aici în prima jumătate a secolului al XV-lea, al cărui edificiu reprezentativ era un palat în stil gotic târziu, împreună cu o capelă. Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, şi reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă.

Planul dreptunghiular actual al castelului, întărit de turnuri cilindrice la colţuri, a fost creat în anii 1540, când înaintarea turcilor l-a determinat pe János Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, să construiască o cetate modernă. În Evul Mediu, cetatea şi domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparţinut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetăţii a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară şi a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ. Clădirea a servit ca una din principalele reşedinţe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa.

(Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei 4 (Foto) Un nou castel din Cluj a fost renovat și arată superb. Investiția: 30 de milioane de lei 5

Asediat în repetate rânduri în cursul războiului de independenţă al principelui Rákóczi, castelul a căzut în ruine, iar în anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l în castel romantic şi înfiinţând – după umplerea fostelor şanţuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent.

În urma căsătoriei lui Tamás Barcsay cu Katinka Bánffy, familia Barcsay a intrat în posesia castelului; acesta a fost naţionalizat în 1948 şi a putut fi recuperat de familie abia la începutul anilor 2010. Cele mai frumoase elemente cunoscute ale clădirii datează din timpul episcopului László Geréb (1479-1502), pe lângă piesele gotice târzii apar şi sculpturi din perioada renaşterii transilvane timpurii, de la sfârşitul secolului al XV-lea.

Predarea festivă a monumentului restaurat este programată în primăvara anului 2024 – precizează comunicatul.

error: Content is protected !!