Prima librărie Cărturești din centrul Clujului se deschide în Casa Hintz, lângă Muzeul Farmaciei

Cărturești anunță deschiderea primei librării stradale din Cluj-Napoca, în clădirea Casei Hintz, lângă Muzeul Farmaciei. Evenimentul oficial de deschidere va avea loc în data de 30 noiembrie 2023, începând cu ora 17:00.

Librăria măsoară 135 de metri pătrați și este amplasată în interiorul Casei Hintz, un spațiu emblematic pentru oraș, nu doar prin vechime și structură, ci și printr-o istorie bogată. Aici s-a deschis, în anul 1573, prima farmacie publică din Cluj, iar din anul 1752 clădirea a fost închiriată farmaciștilor particulari, primul chiriaș fiind farmacistul Tobias Mauksch. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, casa și farmacia au intrat în posesia familiei Hintz, rămânând a lor până la naționalizarea de după Al Doilea Război Mondial, iar ulterior reintrând în posesia familiei după retrocedarea din anul 2013.

Prima librărie Cărturești din centrul Clujului se deschide în Casa Hintz, lângă Muzeul Farmaciei 1

În prezent, clădirea adăpostește îndrăgitul Muzeu al Farmaciei, aflat în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, deschis încă din anul 1954. După un amplu proces de restaurare și reamenajare desfășurat pe parcursul ultimilor patru ani, Casa Hintz găzduiește acum și o frumoasă librărie Cărturești, cu ferestrele orientate către strada Regele Ferdinand și intrarea de pe strada Regele Ferdinand 1.

Conceptul librăriei a fost gândit în linie cu istoria Casei Hintz, pornind de la căutarea unor puncte de intersecție dintre librărie și farmacie. Astfel a reieșit conceptul de librărie-farmacie, vizibil atât în grafica vitrinelor librăriei, cât și în vizualurile din campania de deschidere, realizate de Ștefan Vasilachi. Așa cum o farmacie oferă remedii pentru diverse boli și suferințe sau suplimente care să întărească corpul, o librărie găzduiește pe rafturi diverse leacuri pentru suflet.

Cărturești este un univers bogat în astfel de leacuri, astfel că pe rafturile librăriei din Casa Hintz se găsesc volume de poezie, enciclopedii de artă, ficțiune pentru toate gusturile, o selecție mică, dar atent curatoriată de carte pentru copii, volume de non-ficțiune, dar și o selecție generoasă de carte din toate categoriile în limbile engleză și maghiară, precum și câteva volume în limba franceză. Pe lângă oferta de carte, librăria își va întâmpina cititorii și cu un ansamblu de obiecte care ne fac viața mai frumoasă: muzică pe CD și vinil, accesorii, obiecte de design și ceai.

📍 Programul evenimentelor din seara deschiderii cuprinde:

17:00: Deschiderea oficială. Librăria, un nou capitol în istoria Casei Hintz.
18:00: Muzicarte cu ZĂNATEC. Recital cameral ce va cuprinde interpretări ale unor lucrări compuse de W. Amadeus Mozart, Alexander Borodin și Béla Bartók.
19:00: Sărbătoarea continuă cu muzică pe vinil by DJ Aldaris. Genuri: ambiental, jazz, trip-hop.

error: Content is protected !!