(Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb

Updated on noiembrie 24, 2023 Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului monument istoric Castel Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida. Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanță istorică și culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a județului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg și va fi un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai.”

(Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 1

Lucrările au vizat atât zidurile interioare și exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități, cât și componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Pentru valorificarea obiectivului la potențialul său maxim și pentru transformarea acestuia într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județ, etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. În ceea ce privește subsolul imobilului, acesta include un spațiu expozițional.

De asemenea, investiția a constat și în restaurarea parcului castelului, o componentă importantă fiind reprezentată de amenajarea lacului din incintă. Astfel, a fost construit un ponton din lemn, au fost refăcute porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, a fost edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șantul de evacuare a apei lacului, fiind amenajate și accesele auto și pietonale.

(Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 2 (Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 3 (Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 4 (Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 5 (Foto) Un nou obiectiv turistic în Cluj. Palatul Bánffy din Răscruci a fost restaurat și arată superb 6

Totodată, au fost realizate lucrări de amenajare peisagistică și de plantare de arbori. Mai mult, au fost consolidate și alte trei imobile care au destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

error: Content is protected !!