Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume

Salinatele de Turda au intrat pe lista produselor cu indicaţie geografică, protejate la nivel european. Tot acolo regăsim alte 12 bunătăţi româneşti, printre ele şi Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Scrumbia afumată de Dunăre.

Într-o fabrică din apropiere de Turda, se produc, cu ajutorul naturii, salinatele. Pentru a da produselor un gust aparte, se foloseşte apa sărată de la trei izvoare, numită popular “mărătoare”, informează observatornews.ro.

Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume 1

Maria Fodorean – director calitate: Zona Turzii este cunoscută pentru zăcămintele de sare, bogăţia naturală pe care ne-o oferă. Noi profităm de aceste resurse şi le folosim în salinatele de Turda. Ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin utilizarea acestei “mărători” se păstrează frăgezimea, aroma şi suculenţa cărnii.

Gustul final al preparatelor este dat de afumarea lor tot printr-o metodă tradiţională, folosindu-se doar lemn de esenţă tare. Întreg procesul este unul lent, de 35-40 de zile şi pentru că natura trebuie să lucreze nu poate fi grăbită niciuna dintre etape. În acest loc, de exemplu, salinatele stau la uscat timp de aproape trei săptămâni.

Într-o peşteră de la marginea comunei Țaga, tot în judeţul Cluj, este produs un caş cu un gust unic, după o metodă folosită de secole întregi. Procedeul a fost descoperit întâmplător.

Legenda spune că în urmă cu sute de ani, nişte ciobani au ascuns în această grotă câteva bucăţi de caş, pentru a nu fi nevoiţi să îl dea grofului. Au reuşit să îl recupereze abia după 3 săptămâni, când îl credeau alterat, dar au observat că era mai bun decât înainte.

Iar asta se datorează unei bacterii care dă o savoare deosebită.

Călin Zanc – producător lactate: Trăieşte doar în această peşteră şi această peşteră, la rândul ei, nu poate fi mărită ca dimensiune, deci practic o să avem o producţie limitată. O să fie o producţie destul de limitată şi premium.

Brânza e scoasă, spălată cu apă şi sare, e uscată puţin iar apoi e dusă înapoi în peşteră. Produsul final are un gust asemănător camembertului.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență online. Acceptând că acceptați utilizarea cookie-urilor în conformitate cu politica noastră privind cookie-urile.

Privacy Settings saved!
Privacy Settings

Atunci când vizitați orice site web, acesta poate stoca sau prelua informații pe browserul dvs., mai ales sub formă de cookie-uri. Controlați aici serviciile personale de cookie-uri.

Unclassified cookies are cookies that we are in the process of classifying, together with the providers of individual cookies.

Use Loco Translate to change Text for custom Code

Decline all Services
Accept all Services
error: Content is protected !!