(Video) Un urs a fost filmat pe străzile unui sat de lângă Cluj Napoca

Updated on noiembrie 7, 2023 Un urs a fost filmat azi noapte pe străzile satului Mera, aflat la doar câțiva kilometri de Cluj Napoca. Ursul, aflat în căutare de mâncare, aleargă pe stradă, din fericire la momentul acela fiind aproape pustie.

Clujeanul care a postat videoclipul pe Facebook a spus că a anunțat autoritățile, iar în sat a fost trimis un echipaj. El a mai declarat că a depășit ursul pentru a a-i avertiza pe eventualii oameni care se aflau pe stradă în acel moment.

Proiectul de lege care dă liber la vânătoarea de urși bruni a trecut de Senat. Aproape 500 de animale vor putea fi împușcate

Proiectul de lege propus de UDMR, care va da liber la vânătoarea de urși bruni, a trecut luni seară de Senat. De anul viitor vor putea fi împușcați aproape 500 de urși bruni de orice vânător care plătește o taxă specială.

Organizațiile nonguvernamentale critică dur proiectul de lege și spun că măsura va reduce drastic numarul urșilor din tara noastră. Potrivit noului proiect, cotele de prevenție și intervenție pentru vânătoarea de urși bruni vor fi decise prin lege.

Pentru anul 2024 a fost stabilită o „cotă de prevenție” de 426 de exemplare de urs brun, iar alţi 55 de urşi care caută mâncare în tomberoane vor putea fi ucişi dacă vor fi prinşi în localități. Vânătorii vor putea, în baza unei taxe, să vâneze urși la fel cum vânează căprioare, iepuri și alte animale sălbatice, informează stirileprotv.ro.

Barna Tánczos, inițiator proiect: „În țară sunt mii, zeci de mii, chiar sute de mii de administrații locale care caută soluții pentru această problemă. Statutul de specie strict protejată nu înseamnă că omul nu mai intervine deloc. Totuși, exemplarele cele mai mari nu pot fi vânate”.

În ultima lună au fost înregistrate zeci de cazuri în care urșii și-au făcut aparația în zone urbane.

Dan Trifu, președinte Coaliția Natura 2000: „Ordinul este foarte periculos. De fapt se va face vânătoare la trofee și este inimaginabil să ai o lege de acest sens pentru că probabil în câțiva ani de zile, în 10 ani de zile, pur și simplu am termina cu specia respectivă, am vâna tot sau ar rămâne niște exemplare care nu sunt biologic recomandate pentru reproducere și pentru perpetuarea speciilor”.

Proiectul urmează să fie adoptat de plenul Camerei Deputaților. Fostul ministru al Mediului susține că în țara noastră ar fi 7.000-8.000 de urși, dar organizațiile de mediu spun că numărul nu trece de 6.500.

error: Content is protected !!