“Salinate de Turda”, al 13-lea produs românesc protejat la nivel european

Updated on noiembrie 3, 2023 “Salinate de Turda” devine al treisprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. “Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne, un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă “mărătoare” sau “murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag). La preparare se folosește ceafa de porc, cotletul, pieptul și pulpa de porc. Urmează o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

“Salinate de Turda – IGP” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, informează stiri.tvr.ro.

"Salinate de Turda", al 13-lea produs românesc protejat la nivel european 1

Produsul “Salinate de Turda -IGP” este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului “Salinate de Turda -IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj, informează Ministerul Agriculturii.

Procesul de producție a produsului “Salinate de Turda -IGP” cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile.

“Salinate de Turda – IGP” se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată) și Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

error: Content is protected !!