Cea mai apreciată orchestra de muzică populară din întreg spațiul românesc și Maestrul Nicolae Botgros vin pentru prima dată la Cluj Napoca

Updated on octombrie 24, 2023 Cu mare bucurie, Fundația Dumitru Fărcaș anunță că în 4 noiembrie, de la ora 18:00, într-un Concert folcloric de gală ce se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș, publicul iubitor de folclor va avea ocazia să îi vadă și să îi asculte pentru prima dată la Cluj-Napoca pe virtuoșii instrumentiști ai cunoscutei Orchestre „Lăutarii” din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros.

Cea mai apreciată orchestra de muzică populară din întreg spațiul românesc, Orchestra Națională „Lăutarii” din Chișinău a participat la prestigioase evenimente cultural-artistice din România, în emisiuni de mare popularitate cum ar fi „O vedetă populară”, „O dată în viață”, dar și la Festivaluri precum „Cerbul de Aur”, „Maria Tănase”, „Mamaia” și „Pe marginea Dunării”. În anul 1978, violonistul Nicolae Botgros preia conducerea orchestrei „Lăutarii”, reușind într-un timp record să plaseze orchestra în prim-planul muzicii populare, devenind un simbol și un reper în domeniu.

Cea mai apreciată orchestra de muzică populară din întreg spațiul românesc și Maestrul Nicolae Botgros vin pentru prima dată la Cluj Napoca 1

 

Totodată, Fundația invită spectatorii să celebreze zestrea inestimabilă pe care Maestrul Dumitru Fărcaș ne-a lăsat-o, în cadrul aceleiași Gale, alături de îndrăgiții soliști: Angela Buciu, Florica Zaha, Veta Biriș, Matilda Pascal Cojocărița, Traian Jurchela, Ovidiu Barteș, Ștefan Cigu, Gheorghe Radu, Petrică Popa, Cristian Totpati și Ansamblul folcloric DOINA. De la ora 21:00, Festivalul se va încheia cu evenimentul Hori și joc pe muzica unor tarafuri tradiționale din Transilvania, Maramureș și Banat, (Taraful lui Emiluț de la Gherla, Frații Sicuța din Botiza și Taraful Frații Vincu, Banat) cărora li se vor alătura și alți instrumentiști și tânăra generație de taragotiști.

Cele 2 evenimente vor avea loc sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca, iar biletele sunt disponibile online bilete.ro/festivalul-dumitru-farcas/ și în magazinele Inmedio & RELAY, Vodafone, Germanos – Telekom, Oficiile Poșta Română, precum și în Agenția de bilete a Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Joi și vineri, 2 și 3 noiembrie, Festivalul propune alte două evenimente de suflet, la care accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

În 2 noiembrie, de la ora 18:00, va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Vernisajul Dumitru Fărcaș – OMUL din spatele taragotului – o călătorie vizuală și sonoră ce ne invită să descoperim multe detalii mai puțin știute despre taragot și instrumentele de suflat tradiționale în inima tradițiilor românești. Alături de Călin Han, Toth Jozsef, dar și mulți alți invitați, vom explora lumea maestrului Dumitru Fărcaș, descoperind povestea omului din spatele muzicii ce a atins sufletele a multor generații. Va fi o seară plină de amintiri, muzică și comunitate, într-o atmosferă caldă și primitoare, completată de o degustare de vin.

Ziua a doua a festivalului, ne aduce mai aproape de rădăcinile noastre culturale printr-un concert tribut emoționant. În 3 noiembrie, de la ora 18:00, vă invităm la Casa de Cultura a Studenților Dumitru Fǎrcaş din Cluj-Napoca pentru a celebra muzica inegalabilei Maria Tănase și a iubitului nostru maestru, Dumitru Fărcaș: Concertul tribut Maria Tănase și Dumitru Fărcaș. Alături de invitații Irina Sârbu, Cristian Totpati, Orchestra New Hope – dirijor Simona Strungaru, Taraful Fraților Cazanoi, dar și de actrița Elena Ivanca, ne vom lăsa purtați de muzică, redescoperind frumusețea și profunzimea folclorului românesc. Fiecare notă muzicală va fi o punte între trecut și prezent, între inimile noastre și esența autentică a culturii noastre.

Gazda evenimentelor va fi îndrăgita prezentatoare TV Iuliana Tudor, iar noi vă invităm cu mare drag să descoperiți întreg programul pe pagina de Facebook: Fundația Dumitru Fărcaș.

Fundația Dumitru Fărcaș

Scopul fundației este promovarea artei tradiționale romanești, în special a creației artistice a Maestrului Dumitru Fărcaș, promovarea tradițiilor și a autenticității valorilor satului românesc și promovarea tinerelor talente, în țară și peste hotare.

error: Content is protected !!