Școala colorată din Munții Apuseni, renovată de copii și săteni, are 6 elevi și 10 preșcolari: „Cei mici au pictat, adulții au făcut restul”

Updated on septembrie 11, 2023 În centrul localității Poiana Vadului, comună de nici 1.000 de locuitori, elevii reprezintă circa 10% din populație și au laborator de informatică și bibliotecă. Cu o singură pensiune și 10 cătune înșirate pe dealuri, Poiana Vadului are o școală centrală și încă două mici, strict pentru copiii „de sus”. O a treia a fost închisă pentru anul școlar 2023-2024. Rămăseseră doar doi copii, care vor fi aduși cu microbuzul „în vale”.

La școala centrală cu clasele I-VIII învață 95 de copii, cam 10% din cei circa 1.000 de oameni din comună. Ea poartă numele profesorului universitar doctor Gheorghe Beleiu (1943-1997), fost șef de catedră la Facultatea de Drept a Universității București și președinte al comisiei care a redactat Codul Civil Român, născut aici, la Poiana Vadului, scrie libertatea.ro.

La doi kilometri în amonte este mini școala din Costești. Pictată și colorată, îți sare în ochi din ulița strâmtă care urcă la deal.

Școala colorată din Munții Apuseni, renovată de copii și săteni, are 6 elevi și 10 preșcolari: „Cei mici au pictat, adulții au făcut restul” 1

Ea funcționează cu 6 elevi și 10 preșcolari, la grădiniță. Și a fost o muncă de echipă. „Am decorat-o împreună cu părinți, săteni și copii. Copiii ne-au ajutat la pictat, au fost foarte bucuroși să participe”, povestește învățătoarea.

Sub streașină scrie „Școala – tărâmul magic al cunoașterii”. În stânga, „fiecare copil este o floare diferită. Iar împreună formează o grădină minunată”. Nu lipsesc cifrele, personificate, și literele, cocoțate într-un copac.

Școala colorată din Munții Apuseni, renovată de copii și săteni, are 6 elevi și 10 preșcolari: „Cei mici au pictat, adulții au făcut restul” 2

Datorită colaborării cu autoritățile locale, cu părinții, am reușit să-i dăm o altă față. Am cerut și am primit bani. Fără fonduri europene, bani de la primărie și ne-am descurcat prin voluntariat”, a declarat Olguța Briciu, directoare Școala Gheorghe Beleiu, Poiana Vadului.

Școala colorată din Munții Apuseni, renovată de copii și săteni, are 6 elevi și 10 preșcolari: „Cei mici au pictat, adulții au făcut restul” 3

„Avem copii de la 2 ani jumate până la 5 ani la grădiniță. Anul trecut au fost 5, acum s-a dublat. 10. Numărul lor crește”, spune educatoarea Mădălina Stan.

error: Content is protected !!