(Video) Momentul celei de-a doua explozii de la Crevedia. 39 de pompieri răniți. Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart

Updated on august 27, 2023 Cei de la ISU sunt acuzați că au permis funcționarea ilegală a stației GPL care a explodat sâmbătă seara. Mai mult, intervenția celor de la ISU ar fi fost una de amatori, momentul celei de a doua explozii a surprins numeroase persoane în apropierea incendiului. 39 de pompieri au fost răniți.

Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea. Găman a afirmat că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

Șefii din Inspectoratul pentru Situații de Urgență verifică acum modul în care au intervent pompierii. Se vizionează imaginile surprinse la fața locului, se ascultă mesajele date pe stații pentru a se vedea dacă s-a greșit undeva. Întrebat de ce pompierii au fost în apropiere după prima explozie, Arafat a declarat că pompierii aveau mai multe case afectate și era nevoie să fie stinse.

Intervenția nu era doar pe cisterne ci și pentru a evita propagarea. Pompierii și-au făcut rolul, decizia lor de a interveni și a răci zona, cu un anumit risc asumat, a fost o decizie pe care nu o pot comenta negativ. Oamenii și-au făcut treaba așa cum trebuie, din păcate asumându-și anumite riscuri la locul intervenției. Cred că e ceva ce în viitor va fi foarte atent aplicat, și asta e perimetrul. Civilii și indiferent cine în afara pompierilor să nu intre în zona care este expusă în apropierea incendiului.

Partae de media, locatari, civili care se uită trebuie să fie foarte departe de zona cu risc. Am mai pățit-o la Mihăilești, iar respectarea unui perimetru de siguranță, evacuarea și mesajele care se dau sunt pentru protecția celor care sunt în zonă. Când pompierul spune: îndepărtați-vă, să se depărteze, pentru că e risc”, a declarat Arafat.

Firma de GPL la care s-a produs exploziile din Crevedia, soldate cu 46 de răniţi și un mort, se numeşte Flagas SRL şi îi aparţine fiului primarului din Caracal, potrivit Observatornews. Întrebat despre acest fapt, la scurt timp după explozii, edilul a declarat: ”Nu mai funcţiona staţia respectivă! Eu nu ştiu ca băiatul meu să fi făcut ilegalităţi!”

(Video) Momentul celei de-a doua explozii de la Crevedia. 39 de pompieri răniți. Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart 1

Edilul a confirmat la România TV că staţia aparţine fiului său. „Am plecat de urgenţă din străinătate, la un simpozion. Acum am ajuns acolo! Dar iau primul avion spre România. Într-adevăr, această staţie care a luat foc este a fiului meu Ionuţ. Ionuţ este acolo. Este cu procuratura după el! Nu mai funcţiona staţia respectivă! Eu nu ştiu ca băiatul meu să fi făcut ilegalităţi! Înţeleg că sunt şi 2 pakistanezi muncitori, daţi dispăruţi”, a declarat primarul, conform romaniatv.net.

Este fiul unui primar. Dacă dumneavoastră credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiu cu ce se ocupă copiii primarilor sau copiii membrilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi. Vorbim să salvăm vieţi şi mă întrebaţi de…”​, a declarat sâmbătă seara Marcel Ciolacu, premierul României, întrebat despre acționariatul firmei Flagas SRL.

Bilanţ cutremurător: 1 mort şi 57 de răniţi, dintre care 42 de salvatori
O persoană decedată, 57 de răniţi, dintre care 42 de cadre MAI, mii de oameni evacuaţi. Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi). Acesta este bilanţul cutremurător al celor două explozii puternice care au avut loc la o staţie GPL din Crevedia, seara trecută. Doi salvatori, grav răniţi, au fost transferaţi deja în străinătate. Vorbim despre doi pompieri care au ajuns la Brusseles.

Alţi doi urmează să ajungă la Milano în această dimineaţă. Deflagraţiile, extrem de violente, au avut efecte devastatoare. Peste trei mii de oameni au fost evacuaţi, pe o rază de un kilometru. Această zi ne arată încă o dată că nu ne-am învăţat lecţiile din trecut. Staţia era închisă încă din anul 2020, însă doar pe hârtie, pentru că în realitate aceasta funcţiona fără vreun aviz.

Potrivit unor surse, totul s-ar fi petrecut din cauza unui angajat care alimenta butelia GPL cu ţigara în mână, iar furtunul s-ar fi spart. De aici şi până la o nenorocire nu a mai fost decât un pas. În interiorul staţiei se afla butelia fixă, încărcată cu GPL, şi alte două cisterne mobile. Planul Roşu de intervenţie a fost activat la aproape o oră de la prima explozie, însă cea de-a doua deflagraţie a fost şi cea mai puternică, iar zeci de oameni au fost răniţi.

Mărturia unui localnic din Crevedia. „După ora 6 seara, când nu mai vin controale. Așa e peste tot. E fenomen!“

Exact! Asta e o regulă. Peste tot, după ora 6. Bănuiesc faptul că vine vreun control și nu au voie să încarce butelii de aragaz. Asta e singura explicație.
Puneți-vă o butelie în portbagaj mâine și mergeți peste tot. O să vedeți că v-o încarcă“, a mărturisit bărbatul, citat de DCNews.
„Cum s-a întâmplat acum o lună? Povestiți-ne!“, a insistat reporterul.

Am mers cu butelia acolo, îi dai 30 de lei și îți bagă de 30 de lei gaz. Așa e peste tot. Dintr-o cisternă. Sunt filmări pe internet. Sunt mii de cazuri. E fenomen peste tot. Nu știu de alte persoane care mergeau, dar îi vezi pe drum cu butelia. Dacă vă duceți la GPL mâine și stați jumătate de oră, o să vedeți portbagajele cu butelii, cum vine lumea și încarcă. Nu e o chestie de ascuns sau ceva. E pe față!“, a mărturisit bărbatul.

A fost vreun control acolo, ați văzut vreodată poliție, autorități?“, a mai întrebat reporterul Antena 3 CNN.
„Nu, n-am văzut! Am înțeles de la televizor că nu aveau autorizație de funcționare aici, dar, totuși, funcționau. Așa a spus și Inspectoratul pentru Situații de Urgență“, a mai spus bărbatul.

error: Content is protected !!