Lacul din Ardeal, unic în lume. Poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp. Se află la 2 ore jumătate de Cluj

Updated on august 6, 2023 Situat în inima stațiunii Sovata din județul Mureș, Lacul Ursu este o bijuterie naturală care impresionează prin unicitatea sa. Cunoscut drept cel mai mare lac helioterm din lume, acest loc fermecător oferă o experiență deosebită atât turiștilor români, cât și celor din străinătate.

Unic în Europa și comparat cu Marea Moartă, Lacul Ursu se bucură de o faimă bine meritată. Suprafața sa de aproximativ 4 hectare, înconjurați de peisaje pitorești ale Munților Gurghiului, îl transformă într-un loc de relaxare și vindecare. Denumirea sa se datorează formei uimitoare a apei, asemănătoare cu o piele întinsă de urs.

Lacul din Ardeal, unic în lume. Poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp. Se află la 2 ore jumătate de Cluj 1

Ceea ce face acest lac cu adevărat special este compoziția sa unică. Cu un conținut impresionant de sare heliotermică, lacul oferă turiștilor senzația de plutire, asemănătoare celei din Marea Moartă. Concentrația sării este de aproximativ 100 g/l, dar crește semnificativ în profunzime. Această particularitate îl transformă într-o adevărată oază terapeutică.

Pe lângă caracteristicile sale helioterme, Lacul Ursu oferă și un nămol bogat în proprietăți terapeutice. Acest nămol reglează aciditatea pielii, are efect antiseptic, cicatrizant și purificator. Turiștii care vizitează lacul au ocazia să se bucure de tratamente naturale, într-un cadru spectaculos de frumos.

Lacul Ursu  este special deoarece este un lac helioterm, adică se încălzește de la soare. Astfel, în unele momente ale zilei el poate fi rece, iar la soare devine cald.

Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur și simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura.

După deschiderea sezonului de balneaţie, undeva în luna iunie, straturile din lac se omogenizează, apa ajunge la 33-34 grade Celsius, iar apoi temperatura scade treptat, mai ales din august, când încep nopţile răcoroase.

Lacul Ursu este singurul lac sărat din lume ce e totuși înconjurat de o vegetație bogată, în ciuda faptului că se află situat pe un munte de sare.

Lacul din Ardeal, unic în lume. Poți face baie în apă rece, dar și caldă în același timp. Se află la 2 ore jumătate de Cluj 2

Cum s-a format Lacul Ursu

Pe baza unor cercetări efectuate de istoricul Jozsa Andras s-a stabilit că Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei păşuni pe care curgeau două pârâiaşe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Potrivit acestuia, în urma unei ploi torenţiale, apele au antrenat fânul şi resturile vegetale de pe păşune şi au obturat gaura din muntele de sare, iar în acest fel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de aproximativ 18 metri.

După formarea Lacului Ursu din Sovata, în anul 1875, în zonă s-a dus vestea că această apă tămăduieşte diferite boli de tip reumatismal, iar după mai bine de o jumătate de secol aici a fost înfiinţată prima bază de tratament, scrie libertatea.ro.

Lacul Ursu și cele 3 recorduri mondiale

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume.

Al doilea record constă în faptul că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp.

Iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Programul ștrandului este zilnic, între orele 10.00 – 18.00, cu pauză de înot între orele 13.00 – 15.00, iar biletul de intrare costă 45 de lei pentru adulți și 35 de lei pentru copii și pensionari.

error: Content is protected !!