(Video) Apariție rară! O barză neagră a fost filmată în Apuseni

Updated on iulie 27, 2023 O barză neagră, o apariție rară în țara noastră, a fost filmată în Parcul Național Apuseni. Pasărea a fost filmată la o celebră adăpătoare și scăldătoare din zona Parcului Natural Apuseni, unde au mai fost surprinse animale sălbatice cum ar fi cerbi, căprioare, râși, mistreți și chiar un urs.

Barza neagră, cunoscută sub denumirea științifică de Ciconia nigra, este o pasăre maiestuoasă care face parte din familia Ciconiidae și din ordinul Ciconiiformes. Renumită pentru dimensiunile sale mari și pentru penajul negru distinctiv, această specie migratoare este întâlnită în regiunile temperate din Europa și Asia, în special în pădurile de foioase și conifere din apropierea corpurilor de apă. Caracteristicile și comportamentul intrigant al speciei fac din ea un subiect fascinant de studiu și admirație.

(Video) Apariție rară! O barză neagră a fost filmată în Apuseni 1

Barza neagră este o pasăre de dimensiuni considerabile, măsurând în jur de 90 până la 105 cm în lungime, cu o anvergură a aripilor cuprinsă între 173 și 205 cm. Cântărește în medie între 2900 și 3000 de grame. Atât masculii, cât și femelele prezintă trăsături similare, cu capul, pieptul, gâtul și spatele împodobite cu un penaj negru lucios cu reflexe metalice de culoare verde-violet.

În schimb, abdomenul lor este alb pur. Păsările adulte au ciocurile și picioarele de un roșu izbitor, în timp ce puii au o colorație mai discretă, de culoare verde-cenușie.

Barza neagră este cunoscută pentru modelele sale impresionante de migrație. Se reproduce în întreaga regiune palearctică, din Spania până în Orientul Îndepărtat, în China. Distribuția sa nordică se extinde până în țările baltice și în sudul Siberiei.

Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes naţional Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) şi 55 de arii naturale protejate de interes naţional de mici dimensiuni (rezervaţii şi monumente ale naturii) incluse în Parcul Natural Apuseni.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul „Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN

error: Content is protected !!