Cercetătorii clujeni au descoperit unde este, de fapt, centrul României

Updated on iulie 2, 2023 Specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au efectuat cercetări cu tehnologie modernă pentru a afla unde este centrul României. În ultimul secol, în România s-a cultivat ideea că centrul țării este în Sibiu, dar, conform noilor calcule efectuate de specialiștii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, punctul central se află la 30 de kilometri de unde se credea.

Potrivit calculelor din trecut, s-a considerat că centrul României este situat în satul Dealu Frumos din județul Sibiu, dar se pare că locația nu este una corectă. Centrul țării nu este în Dealu Frumos, ci la 30 de kilometri distanță, în județul Brașov, mai exact în Făgăraș, informează dcnews.ro.

Cercetătorii clujeni au descoperit unde este, de fapt, centrul României 1

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centroidul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a spus Ioan Rus, conferenţiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Prin urmare, centrul României se află în partea estică a municipiului Făgăraș, la ieșirea spre Brașov.

Rezultatele studiului a provocat indignare în comuna Merghideal, din care face parte și satul Dealu Frumos, iar viceprimarul comunei a spus că localitatea va rămâne în continuare una turistică, pentru că obiceiurile nu se pot schimba peste noapte, mai ales că ideea a fost împământenită timp de zeci de ani.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a precizat viceprimarul din Merghideal, Marius Bârsan.

error: Content is protected !!