Un militar din Cluj a câștigat daune de 10.000 de euro după ce o televiziune l-a indicat greșit ca fiind un criminal

Updated on iunie 28, 2023 Un bărbat din Cluj, militar în cadrul unității militare din Câmpia Turzii, a câștigat în instanță despăgubiri de 10.000 de euro după ce o televiziune l-a indicat greșit ca fiind un criminal.  El și soția au de primit 10.000 euro de la Antena Group, care a preluat o știre ilustrată greșit din presa italiană, despre o crimă comisă în Italia într-o familie de români.

În procesul de la Tribunalul Cluj, bărbatul a arătat că în seara zilei de 24 septembrie 2022, care era o zi de sâmbătă, a observat faptul că are mai multe apeluri nepreluate de la mai mulţi colegi şi a primit chiar şi mesaje vocale şi scrise în care era întrebat ce s-a întâmplat cu el, unde se află în acel moment şi alte asemenea întrebări care, la acel moment nu aveau nicio logică, scrie adevarul.ro.

Un militar din Cluj a câștigat daune de 10.000 de euro după ce o televiziune l-a indicat greșit ca fiind un criminal 1

Contactându-și colegii, aceștia i-au spus că în cadrul unității militare se vorbește că militarul și-a ucis soția și că această informaţie ar fi fost publicată de către postul de televiziune Antena 1 în cadrul jurnalului de ştiri.

Militarul a mai arătat că a fost contactat și de sora sa, care „i-a relatat faptul că a văzut o ştire în care se susţinea că acesta şi-ar fi ucis soţia, în timp ce copilul lor minor se afla în casă, fiind publicată şi fotografia în care apare imaginea reclamanţilor şi a fiicei lor”.

După două zile de tensiune, bărbatul a reușit să elucideze misterul. O știre difuzată de Antena 1, despre „sfârşitul cumplit al unei românce din Italia”, îl indica pe militarul român ca autor al crimei.

„La două zile distanţă de la aflarea acestor veşti, reclamanţii au primit de la mai multe persoane, printre care şi de la martorele propuse, capturi de ecran şi o înregistrare care conţinea o ştire difuzată în cadrul programului Observator, ora 19 din data de 24.09.2022 şi în care era expusă imaginea celor doi reclamanţi, împreună cu cea a fiicei lor (imaginea minorei fiind, din fericire, blurată), în contextul prezentării unei crime care a avut loc în Italia”, s-a arătat în cererea de chemare în judecată prin care militarul a cerut daune morale de 70.000 de euro, iar soția sa – daune morale de 50.000 de euro.

Tribunalul Cluj a admis, însă, în parte cererea reclamanților obligând Antena Group să le achite celor doi soți 6.000 de euro (pentru el), respectiv 4.000 de euro (pentru ea).

„Libertatea de exprimare exercitată cu bună-credinţă presupune ca autorul afirmaţiilor să cunoască veridicitatea acestora, fiind obligat să depună suficiente eforturi pentru a verifica acest caracter al lor, ceea ce nu se verifică în speţa de faţă, în condiţiile în care pârâta s-a limitat la a prelua o ştire difuzată iniţial de o televiziune italiană, asociind însă imaginea reclamanţilor cu conţinutul acesteia”, se arată în hotărârea Tribunalului Cluj, care nu este definitivă.

error: Content is protected !!