„Parfum de Cluj”, evenimentul anual în care poți vizita colecția de peste 300 de soiuri de trandafiri, are loc sâmbătă

Updated on iunie 8, 2023 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV)Cluj-Napoca și Asociația ”Amicii Rozelor” din România lansează invitația la ”Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri, care va avea loc sâmbătă, 10 iunie 2023, la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cartierul Gheorgheni. Stațiunea găzduiește de zeci de ani o colecție impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii USAMV Cluj-Napoca.

Între orele 10.00 – 16.00, vizitatorii vor avea ocazia să admire trandafirii aflați în plină perioadă de înflorire, să primească sfaturi privindîngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii și să facă fotografii. De asemenea, va fi amenajat și un stand de prezentare a produselor Makita.

„Parfum de Cluj”, evenimentul anual în care poți vizita colecția de peste 300 de soiuri de trandafiri, are loc sâmbătă 1

”Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și aproape 50 create la noi, 48 mai precis, de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației AmiciiRozelor din România. Această renumită asociație se va reuni în aceeași zila stațiunea noastră și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul dedicat specialiștilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Biolog dr. Lukacs Lehel. Asociația ”Amicii Rozelor” din România este înființată în anul 1990, fiind afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF).

Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes. Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înființată în anul 1953, cunoscută şi recunoscută pe plan intern şi internaţional prin creaţiile originale remarcabile obţinute de colectivul de cercetători.

„Parfum de Cluj”, evenimentul anual în care poți vizita colecția de peste 300 de soiuri de trandafiri, are loc sâmbătă 2

Cercetătorul științific gradul I (CS I) Dr.ing. Ştefan Wagner, un specialist binecunoscut în ameliorarea trandafirului, a fost, în perioada 1956-1999, autor a numeroase soiuri promovate şi extinse în cultură. Activitatea sa de ameliorare este continuată în prezent de CS III Drd. ing. Gabriela Roman.

”Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (48) sunt realizate după standardeinternaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia.

„Parfum de Cluj”, evenimentul anual în care poți vizita colecția de peste 300 de soiuri de trandafiri, are loc sâmbătă 3 „Parfum de Cluj”, evenimentul anual în care poți vizita colecția de peste 300 de soiuri de trandafiri, are loc sâmbătă 4

Explozia de culori, de forme și de parfum ale soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririitrandafirilor”, a declarat Gabriela Roman.

Intrarea la evenimentul ”Parfum de Cluj” este liberă, iar accesul se face prin str. Horticultorilor nr. 5.

error: Content is protected !!