Îți încarci telefonul în timp ce mergi. Invenția unui student din Cluj Napoca

Updated on iunie 5, 2023 Un student din Cluj-Napoca a inventat pantofii cu ajutorul cărora se poate încărca un telefon mobil în timpul mersului. Tânărul a reușit să integreze într-o talpă de pantofi un mecanism ce produce curent electric la fiecare pas. Invenția a fost prezentată zilele trecute la Cluj-Napoca, la o competiție studențească de profil.

“Pe măsură ce energia regenerabilă devine tot mai răspândită, interesul pentru cercetarea în domeniul ecologic de energie verde și posibilitatea de a utiliza tehnologii integrate dispozitive purtabile vor crește. Lucrarea actuală se concentrează pe recoltarea energiei cinetice utilizând mecanisme de încălțăminte pentru a genera energie regenerabilă. Mișcarea umană este utilizată ca o metodă inovatoare de generare a energiei cinetice prin senzori piezoelectrici și reîncărcarea bateriilor pentru orice scop.

Îți încarci telefonul în timp ce mergi. Invenția unui student din Cluj Napoca 1

Sistemul dezvoltat va include un NodeMCU ESP8266 (Node Microcontroller Control Unit), o placă de dezvoltare tip microcontroler pentru a face ca recoltarea de energie să fie gestionabilă. Prototipul dezvoltat va include o sursă de tensiune tip panou solar, făcând posibilă încărcarea dinamică a microcontrolerului. În plus, o interfață IoT va monitoriza sistemul încorporat, permițând utilizatorului să verifice procentul bateriei încărcate piezoelectric și numărul de pași generați. Conexiunea dintre hardware și software va fi stabilită cu ajutorul conectivității Wi-Fi.

Studiul experimental împletește mai multe scopuri esențiale, inclusiv cercetarea, sprijinul pentru sănătate, protecția mediului, și utilizarea tehnicilor de generare a energiei verzi”, se arată în documentul postat pe utcluj.ro, care arată că tânărul student a ocupat locul III din competiție cu invenția sa, potrivit antena3.ro.

“Avem o talpă de papuc prin care ne putem monitoriza paşii şi procentajul unei baterii, care este încărcată prin apăsare. Tot acest prototip este încărcat prin energie solară”, a spus studentul pentru observatornews.ro

Un alt dispozitiv premiat a fost unul care poate hrăni pisicile automat. Invenția funcționează pe baza unui senzor care detectează atunci când animalul se apropie de bolul cu mâncare și eliberează hrană. Procesul se repetă, însă doar de maximum trei ori.

Locul întâi a fost ocupat de o echipă care a inventat un dispozitiv ce poate monitoriza și măsura calitatea aerului dintr-un spațiu închis, dar și din exterior, folosind algoritmi avansați

error: Content is protected !!