Moment istoric pentru CFR Cluj la returul cu Lazio. Meciul cu numărul 100 în competițiile europene

Updated on februarie 22, 2023 La meciul retur cu Lazio, CFR Cluj va bifa o importantă bornă în istoria europeană a clubului, fiind a 3-a echipă românească all time care ajunge la suta de partide în competițiile continentale.

Joi seară, cu Lazio, în returul play-off-ului de calificare în optimile Conference League, CFR Cluj se pregătește să atingă o bornă istorică: al 100-lea meci european. O aventură începută în august 2007. Când, după ce au terminat campionatul pe 3, ardelenii s-au calificat în preliminariile Cupei UEFA.

Moment istoric pentru CFR Cluj la returul cu Lazio. Meciul cu numărul 100 în competițiile europene 1

CFR va deveni astfel a treia echipă românească care intră în clubul select al celor cu cel puțin 100 de partide în cupele continentale, după Steaua/FCSB și Dinamo, informează gsp.ro.

Până anul trecut, Rapidul era pe locul 3 all-time, cu 96 de partide europene, dar ardelenii i-au depășit în octombrie 2022, când bifau al 97-lea meci, în Turcia. Și atunci a fost o înfrângere severă, 0-3 cu Sivasspor. Ulterior însă, CFR avea să învingă Ballkani cu 1-0 în Gruia și să se califice mai departe, de pe locul doi din grupa G, din care mai făcuse parte și Slavia Praga.

Pentru echipa condusă de Dan Petrescu a fost a doua oară consecutiv când s-a calificat în grupele Conference League. De atunci, în 16 ani, CFR a marcat câteva borne importante pentru fotbalul românesc în cupele europene.

CFR Cluj, recorduri de puncte în grupele CL și EL
Din 2007 până acum, CFR a bifat 8 prezențe în grupele europene: 3 în Champions League, 3 în Europa League și două în Conference League.

În Liga Campionilor deține recordul de 10 puncte realizate în grupă de o echipă românească, în ediția 2012-2013, când s-a clasat pe locul 3, într-o serie cu Manchester United, Galatasaray și Braga. Iar în sezonul 2019-2020, a reușit un alt record pentru România, 12 puncte în grupele Europa League, calificându-se mai departe dintr-o grupă cu Lazio, Celtic și Rennes.

Rămân de referință succesele din deplasare cu AS Roma (2-1), Manchester United (1-0), Celtic (4-3) sau Slavia Praga (1-0).

Dar și înfrângeri rușinoase, precum cu Dudelange (2-3), Banja Luka (1-2), Sivasspor (0-1, 0-3) Jablonec (0-1), sau eliminarea cu Pyunik (2-2, 0-0).

Dacă va reuși să elimine Lazio, CFR ar mai bifa o premieră a fotbalului românesc, calificarea în „optimile” Conference League, după ce a fost prima care a trecut de grupele acestei noi competiții.

Top 5 al numărului de meciuri ale echipelor românești în cupele europene

1. Steaua/FCSB 346 jocuri
2. Dinamo 180
3. CFR 99
4. Rapid 96
5. Universitatea Craiova 76

error: Content is protected !!