Cluj. Lacul Gilău, plin de plastic. “PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!”

Updated on ianuarie 25, 2023 Lacul de acumulare Gilău, din Cluj, folosit ca sursă de rezervă pentru alimentarea cu apă a întregului judeţ, este plin de gunoaie. Tonele de PET-uri, cauciucuri şi lemne au fost aduse de apa care a crescut în urma ploilor.

Apa arată acum ca un imens coş de gunoi unde îşi fac loc sute de gunoaie şi resturi, transmite observatornews.ro.

Cluj. Lacul Gilău, plin de plastic. "PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!" 1

Localnic: Să arunci un sac de gunoi pe malul apei este o nesimţire, dar să arunci un parbriz, o roată de cauciuc în lac este o faptă absolut incalificabilă, este răutate pur şi simplu.

Oamenii fac haz de necaz.

Localnic: PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!

Mizeria din lac este periculoasă în primul rând pentru faună. Lebedele şi raţele care nu au mai migrat în ţările calde fac slalom printre gunoaie. Localnicii n-au curăţat niciun centimetru de lac, iar autorităţile îşi pasează vina.

Gina Popa, reprezentant Apele Române: Apele Române nu generează gunoaie. Contextul a fost dat de o perioadă hidrometeorologică din intervalul 18 – 20 ianuarie 2023, când au fost înregistrate creşteri de debite şi implicit de nivel al apei mai ales pe cursul de apă Someş Rece. Fapt pentru care a antrenat deşeuri depozitate inadecvat de comunităţile riverane a acestui curs de apă şi le-a adus spre Lacul Gilău. Este datoria fiecăruia dintre noi să colecteze în mod organizat deşeurile. 

Gelu Topan, primar Gilău: Autoritatea noastră se opreşete pe mal, însă suntem deschişi. Dacă ni se va solicita sprijinul, să participăm la acţiuni de igienizare de către cei de la Ape , noi vom participa, bineînţeles, în măsura posibilităţilor.

Apa din lacul Gilău deserveşte şi o păstrăvărie din zonă şi este şi sursa de rezervă pentru alimentarea întregului judeţ cu apă.

error: Content is protected !!