Alin Tișe: „Cred că mai mult de 3 ore pe zi nu muncește un funcționar. Consiliul Județean ar putea funcționa cu 66% din angajați fără nicio problemă”

Updated on ianuarie 18, 2023 Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cred că mai mult de trei ore pe zi nu muncește un funcționar și spune că s-a descurca foarte bine, dacă ar da afară 30% din angajați.

”Bugetul va avea un procent de peste 50% pentru dezvoltare. Funcționarea va rămâne în același cuantum ca și anul trecut, pentru că am plafonat salariile. Cu toate acestea, vom avea un procent foarte mare pe partea de funcționare, asta e, sunt salarii foarte mari sau mari, aprobate prin diferite legi de către Parlament. Prin alocarea acestor salarii ajungem spre 48% din buget pe funcționare.

Alin Tișe: „Cred că mai mult de 3 ore pe zi nu muncește un funcționar. Consiliul Județean ar putea funcționa cu 66% din angajați fără nicio problemă” 1

Funcționarii publici au nevoie de salarii mărite și să fie bine motivați. Problema este că aceste măsuri de majorare a salariilor nu au fost însoțite și de modificarea criteriilor de performanță. Criteriile de performanță ar trebui modificate și ele, pentru a ține pas cu această mărire de salarii. Mărirea de salarii e justificată, dar nu completă. Criteriile de performanță sunt aceleași din vechea legislație, evaluările le face șeful ierarhic superior, care nu are niciun interes să invalideze și să sancționeze un subaltern, sunt într-o inerție permanentă”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, citat de stiridecluj.ro.

Alin Tișe spune că de când s-au mărit salariile se muncește mai puțin.

”Nu se muncește mai mult, ba din contră, acum se muncește mai puțin. Dacă calculăm numărul de ore pe zi, cred că mai mult de trei ore pe zi nu muncește un funcționar, vorbesc de media muncii. Există funcționari care trag și muncesc. Măsura e bună, dar incompletă. Se va ajunge la un moment dat să se pună preț pe performanță și nu pe numărul de ore petrecut în fața calculatorului, timp în care faci și altceva, sau să vii la 9 și să pleci la 15.00.

Am avut testul Covid-ului, în care funcționarii publici din Consiliul Județean Cluj au muncit de acasă. De fapt, muncitul de acasă e o poveste, dacă te uitai ce făceau, repetau același lucru în fiecare zi sau timp de o lună. Făceau același lucru, studiau legislație, răspundeau la petiții, unele erau chiar hazlii, te uitai și vedeai că au copiat aceeași activitate. Cel puțin, dacă mâine s-ar reduce fondul de salarii, Consiliul Județean ar putea funcționa cu 66% din angajați fără nicio problemă”, s-a mai plâns Alin Tișe.

Bugetul județului Cluj pe anul ce tocmai s-a încheiat a fost de puțin peste 200 de milioane de euro, cu un raport pozitiv al investițiilor față de cheltuieli, scenariu ce se va repeta și în 2023.

„Noi am gândit deja un buget echilibrat. Este în limită și sensibil egal cu bugetul de anul trecut. În 2022 a fost de aproximativ 980-990 milioane lei, adică puțin peste 200 de milioane de euro. Din aceștia 55% am avut investiții și 45% au fost cheltuielile de funcționare, bunuri, servicii, etc.

Să nu uităm că noi, la nivelul Consiililor Județene, avem obligația să facem cheltuieli la tot ce înseamnă școlile speciale sau căminele pentru persoane vârstnice. Proiecția bugetară pe anul aceste ne-o dorim să fie cam tot pe aici, adică 55-45% investiții-cheltuieli. Îmi doresc ca anul acesta să implementăm mai mult decât în 2022.

Vreau să reușim să cheltuim mai mulți bani din fonduri europene decât anul trecut. Fără fonduri europene nu poți dezvolta județul așa cum ți-ai dori, adică doar din bugetul tău. Este aproape imposibil. Îmi doresc să atragem cât mai mulți bani, iar aceștia să se vadă în proiecte”, a declarat Alin Tișe, citat de Ziua de Cluj.

error: Content is protected !!