Se schimbă total gazonul de pe Cluj Arena. „Va fi similar cu cel de pe stadionul CFR-ului”

Updated on ianuarie 17, 2023 Cluj Arena va avea un gazon nou. Este pentru prima dată când gazonul va fi schimbat integral din bani publici.

Consiliul Județean Cluj a lansat o licitație publică pentru schimbarea gazonului. Valoarea totală estimată a contractului este de 3,25 milioane de lei (aproximativ 658.000 de euro). Conform caietului de sarcini, gazonul, în suprafață de 7.900 metri pătrați, va fi cu iarbă naturală, nu hibrid, așa cum se vehiculase.

Se schimbă total gazonul de pe Cluj Arena. „Va fi similar cu cel de pe stadionul CFR-ului” 1

Directorul Cluj Arena, Radu Rațiu, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre schimbarea suprafeței de joc și a explicat de ce s-a renunțat la ideea de gazon hibrid.

Vreau să fac o precizare: gazonul propriu-zis costă doar aproximativ 150.000 de euro. De acolo prețul licitației poate să meargă doar în jos. În plus, noi avem o schimbare a tot substratului de la gazon și a sistemului de încălzire. De aici a crescut prețul exponențial.

Noi avem o problemă la gazonul de pe Cluj Arena la substratul acestuia. Avem o zonă foarte tasată și vrem să schimbăm și compoziția substratului în noul gazon. Dorim să mergem pe un substrat cum este în Occident, în integralitate pe bază de nisip care asigură un drenaj mult mai bun.

Adâncimea substratului va fi de aproximativ minus 35-40 de cm, adică până la sistemul de drenaj. Sistemul nou de încălzire este aproape cât rulorile de gazon. Am mers pe o variantă de gazon normal, natural, după cum vedem și în Europa de Vest. Multe stadioane renunță la gazoanele hibride.

Cel natural este mult mai apreciat de majoritatea fotbaliștilor. Vedem că și la stadionul celor de la CFR Cluj au mers pe aceeași idee. Totodată, avem în careul de 16 metri un gazon hibrid, ranforsat, care va asigura condiții mai bune, ținând cont că acolo este o intensitate mai mare de joc pe parcursul unui meci, a declarat, la ZIUA LIVE, Radu Rațiu.

Din punct de vedere tehnic, acesta va avea o densitate minimă de 98% și va fi amplasat pe un substrat totalmente din nisip. Cu această ocazie va fi înlocuit și sistemul de încălzire a gazonului, cu unul nou, performant.

„După 11 ani de folosire intensă, în care terenul de pe Cluj Arena a găzduit cu succes sute de competiții sportive și alte evenimente, vom avea un gazon absolut nou, de calitate superioară, în pregătirea Campionatului European de Fotbal pentru Tineret din iunie 2023. Viitoarea suprafață de joc va avea caracteristici similare cu cea montată pe stadionul CFR-ului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, citat de Monitorul de Cluj. 

Înlocuirea gazonului este prevăzută a se realiza în perioada martie-aprilie 2023, când condițiile atmosferice permit desfășurarea unor astfel de lucrări. De asemenea, pentru a afecta cât mai puțin programul echipei de fotbal Universitatea Cluj, Consiliul Județean intenționează ca lucrările să se suprapună cu pauza competițională de două săptămâni din Liga 1.

error: Content is protected !!