Azi e ziua lui Dan Petrescu. „Cât mai multe realizări la CFR Cluj!”

Updated on decembrie 22, 2022 Dan Petrescu își serbează astăzi ziua de naștere.  Antrenorul CFR-ului împlinește 55 de ani.

„La mulți ani, Dan Petrescu! Antrenorul echipei noastre, Dan Petrescu, își aniversează astăzi ziua de naștere. Multă sănătate, Mister, și cât mai multe realizări la CFR Cluj!”, este mesajul campioanei.

Azi e ziua lui Dan Petrescu. „Cât mai multe realizări la CFR Cluj!” 1

Dan Petrescu și-a făcut junioratul la Steaua București, fiind promovat în prima echipă la o lună după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni. A fost împrumutat un sezon la FC Olt, dar în 1987 a revenit la Steaua alături de care a jucat în semifinalele Cupei Campionilor în 1988, și apoi a disputat finala competiției din 1989, pierdută în fața lui AC Milan. În același an a debutat și la naționala României. A ratat participarea la Mondialul din 1990 din cauza unei accidentări.

În 1991 s-a transferat în Italia, la U.S. Foggia, echipă care tocmai promovase în Serie A. După trei sezoane petrecute în peninsulă, în 1994 a ajuns în Anglia, la Sheffield Wednesday, datorită evoluției sale la Mondialul din 1994.

În 1995, a făcut pasul spre Chelsea Londra, unde a evoluat timp de cinci sezoane, devenind rapid un jucător de bază al londonezilor. Alături de Chelsea, a câștigat Cupa Angliei în 1997, Cupa Ligii Angliei și Cupa Cupelor în 1998. În 2000 a căzut în dizgrația antrenorului Gianluca Vialli și a părăsit echipa, evoluând câte un sezon la Bradford City și Southampton.

Petrescu a decis să-și încheie cariera de fotbalist în țara sa natală, semnând în 2002 un contract pentru un sezon cu FC Național. Ultimul meci din cariera sa a fost finala Cupei României din 2003, pierdută de Național în fața lui Dinamo București.

Dan Petrescu a jucat 95 de meciuri la naționala României, marcând 12 goluri.

Din iunie 2017, Dan Petrescu a devenit antrenorul echipei CFR Cluj. În primul sezon pe banca tehnică a clujenilor, Petrescu a câștigat titlul de campion în Liga I.

După finalul sezonului, în iunie 2018, Petrescu a devenit antrenorul echipei chineze Guizhou Hengfeng.

Însă în martie 2019, Petrescu s-a întors la CFR Cluj, echipă care avusese o serie de rezultate mai slabe și părea ieșită din cursa pentru titlu. Cu Petrescu la timonă, CFR și-a revenit și a câștigat al doilea titlu consecutiv de campioană a României. În sezonul următor, CFR Cluj a avut o campanie impresionantă în cupele europene, fiind aproape de grupele Ligii Campionilor. A eliminat pe parcurs pe Celtic FC din Scoția, dar a fost eliminată în ultimul tur preliminar al competiției, de Slavia Praga. Totuși, CFR a intrat în grupele Ligii Europa, unde a înfruntat pe SS Lazio, Stade Rennais și din nou pe Celtic. Deși părea o grupă imposibilă, CFR a câștigat ambele meciuri cu Rennes și a învins pe Lazio și Celtic, încheind pe locul doi în grupă și ajungând în 16-imile de finală ale competiției. Aici, echipa lui Petrescu a fost eliminată de Sevilla F.C. după două remize: 1-1 la Cluj-Napoca și 0-0 la Sevilla.

Pe plan intern, CFR Cluj a dominat sezonul regulat din Liga I. Însă în playoff, desfășurat pe perioada pandemiei de covid-19, CFR a fost ajunsă din urmă de CS Universitatea Craiova cu care a luptat pentru titlu până în ultima etapă. Titlul a fost decis chiar în meciul direct, jucat la Craiova și câștigat de CFR Cluj cu 3-1.

error: Content is protected !!