Petru Cibian, un pompier aflat în timpul liber, printre primii salvatori la accidentul din Feleacu

Updated on octombrie 2, 2022 Un pompier din Orăștie, aflat în timpul liber, a fost primul care a ajuns la victimele accidentului de sâmbătă care a avut loc în Feleacu, în urma căruia patru adulți și un minor au fost răniți.

Potrivit polițiștilor, un șofer care circula pe direcția Turda spre Cluj-Napoca, într-un viraj la dreapta ar fi pierdut controlul mașinii, ulterior ar fi ajuns pe contrasens unde a lovit 3 mașini.

Petru Cibian, un pompier aflat în timpul liber, printre primii salvatori la accidentul din Feleacu 1

Căpitanul Petru Cibian, șeful Centrului de Antrenament și Pregătire de Specialitate de la Orăștie, aflat în zonă a fost primul care a intervenit.

„Petru Cibian, aflându-se cu familia în drum spre Cluj-Napoca, chiar pe Dealul Feleacului, și-a dat seama că traficul e blocat din cauza unui accident rutier. Fără să stea pe gânduri, pompierul a mers să vadă despre ce e
vorba.

În accident au fost implicate patru autoturisme, puternic avariate. Din fericire, n-au existat persoane încarcerate, dar cinci victime necesitau îngrijiri medicale. O tânără stătea întinsă pe jos, sub privirile înmărmurite ale celorlalți șoferi. Petru a alergat spre ea și i-a întrebat pe cei din jur dacă au sunat la 112.

– Bună ziua! Să nu vă temeți, sunt pompier! Încercați să nu vă mișcați!
Căpitanul a așezat-o pe victimă în poziția de siguranță, a realizat o scurtă recunoaștere și a apelat numărul unic de urgență. Ca orice ofițer operativ care a participat la numeroase intervenții de-a lungul carierei sale, și deopotrivă având experiență în dispeceratul integrat județean de la Deva, a știut exact ce informații să le comunice celor de la ISU Cluj, pentru alocarea de resurse.

– Vă rog să mai trimiteți ambulanțe! Există o tânără rănită pe care trebuie să o vadă un medic și alți trei bărbați acuză dureri. Dintr-o mașină se scurge carburantul și trebuie intervenit pentru decuplarea bornelor de la bateriile mai multor mașini!

Salvatorii de la ISU Cluj au ajuns repede la locul accidentului. Petru s-a prezentat, apoi și-a ajutat colegii să decupleze bornele autoturismelor. Între timp au sosit și ambulanțele. Căpitanul nu și-a terminat însă misiunea și a sprijinit preluarea victimelor de către echipajele medicale. Bucuros că intervenția s-a încheiat cu bine, Petru a glumit din nou cu pompierii clujeni:

– Ce mă bucur să vă găsesc aici, pe Feleac! Dumnezeu a vrut să fim împreună! Nu vă relaxați prea tare, că ne reîntâlnim la Orăștie. Bine, dacă vă descurcați la fel ca astăzi, cu voi nu o să am emoții. Toți o să luați nota 10!

Indiferent de locul unde îi aduce destinul, pompierii își unesc întotdeauna forțele. Drept dovadă, înainte să se întoarcă la familie, căpitanul Petru Cibian le-a strâns mâna pompierilor de la ISU Cluj și le-a mulțumit. Fiica lui și-a făcut ulterior o fotografie cu una dintre colegele încadrate pe autospecialele de intervenție.

„Întâmplător sau nu, am simțit ceea ce simte orice salvator: nevoia de a sări urgent în ajutor. Faptul că am fost primul pompier aflat acolo, într-un melanj de fiare contorsionate, țipete și priviri disperate, m-a obligat să fiu stăpân pe mine și să procedez astfel. Reușita intervenției li se datorează exclusiv pompierilor, paramedicilor și echipajelor SAJ Cluj, care au acționat exemplar. Ne-am înțeles din priviri, având bucuria de a constata încă o dată că am făcut ceea ce ar face orice pompier de oricând și de oriunde”, a mărturisit căpitanul Petru Cibian, după accidentul de astăzi”, potrivit ISU Cluj.

error: Content is protected !!