(Video) Scandal după ce statuia lui Avram Iancu din Turda a fost mutată din centrul orașului

Updated on septembrie 29, 2022 Scandal în Turda după ce autoritățile locale au decis să mute statuia lui Avram Iancu, amplasată în centrul orașului încă din 1998.

Au protestat și mai multe ONG-uri, în frunte cu Asociația ”Avram Iancu”, cea care a finanțat realizarea statuii. De asemenea, s-au făcut și plângeri în instanță și la poliție, informează turdanews.ro.

(Video) Scandal după ce statuia lui Avram Iancu din Turda a fost mutată din centrul orașului 1

Oamenii spun că statuia a fost mutată fără să existe o hotărâre din partea Consiliului Local. Ei mai reproșează faptul că s-a dorit mutarea oricărui simbol românesc din centrul pietonal al Turzii.

În schimb, reprezentanții administrației locale au motivat că mutarea statuii în zona din fața teatrului, pe un soclu cu fața spre strada Avram Iancu, îi asigură o punere în valoare mai bună, informează b1tv.ro.

Aceștia au mai susținut că statuia trebuia mutată, având în vedere reabilitarea zonei centrale, în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

„AVRAM IANCU dat jos din centrul muncipiului Turda! (…), a scris deputatul Daniel Ghiță pe Facebook.

Statuia a fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848, fiind dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate. Ea este opera sculptorului Ilarion Voinea, în colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran și Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj și are o înălțime de 3,5 m.

error: Content is protected !!