Andrei Marga erou în Rusia, urmărit penal în Ucraina? „Dacă românul domn Marga își face declarațiile “cu toată responsabilitatea”, atunci trebuie să înțeleagă și perspectiva răspunderii penale”

Updated on septembrie 19, 2022 Fostul ministru de externe al României, Andrei Marga, trebuie să înțeleagă perspectiva răspunderii penale pentru apelurile sale de divizare a Ucrainei, informează Agenţia RBC-Ucraina, citind mesajul consilierului șefului biroului președintelui ucrainean, Mihailo Podoliak.

“Criza agenților” determină Rusia să scoată din dulap chiar și cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga își face declarațiile “cu toată responsabilitatea”, atunci trebuie să înțeleagă și perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrității și suveranității unui alt stat”, a scris acesta, potrivit stiripesurse.ro.

Andrei Marga erou în Rusia, urmărit penal în Ucraina? „Dacă românul domn Marga își face declarațiile "cu toată responsabilitatea", atunci trebuie să înțeleagă și perspectiva răspunderii penale” 1

Sâmbătă, Andrei Marga a îndemnat Ucraina să cedeze o parte din teritoriile sale Rusiei, Poloniei, României și Ungariei.

„Spun cu toată responsabilitatea că Ucraina se află în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze Transcarpatia – Ungariei, Galiția – Poloniei, Bucovina – României și Donbasul și Crimeea – Rusiei. Acestea sunt teritorii ale altor țări, altfel vor fi conflicte”, a spus Marga.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a criticat declarașia lui Marga.

”Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune.

Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe Facebook, potrivit stirileprotv.ro.

Și fostul ministru Adrian Cioroianu a luat atitudine.

“Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau la ce spune Vladimir Putin. (…) A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulţumi, istoria a demonstrat că ne înşelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni şi mai agresiv”, a declarat Cioroianu la Digi24, precizând că vorbeşte în calitate de profesor.

Fostul ministru de Externe s-a referit şi la ceea ce a numit ”fantasma neutralităţii”, argumentând că istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, ”pur şi simplu nu ne-a ieşit”, ”de pe vremea lui Carol I până pe vremea lui Nicolae Ceauşescu”. El a precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraian este treaba noastră, pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani.

Presa din Ucraina

”Andrei Marga, fost comunist şi informator al serviciilor speciale româneşti, crede că Ucraina se află în „graniţe nefireşti”, comentează publicaţia ucraineană Focus, citată de Ziare.com.

– Şi publicaţia Obozrevatel, care notează ironic că Marga este ”diplomat” şi ”politolog”, spune că acesta ”crede că Ucraina ar fi încă departe de democraţie”.

Declarația lui Andrei Marga, promovată de presa din Rusia

Declarația fostului ministru Andrei Marga, în care acesta a suținut că Ucraina trebuie să cedeze teritorii mai multor țări, este promovată în Rusia. Ea a fost preluată inițial pe canalele de Telegram care susțin politica lui președintelui Rusiei, iar apoi și în presa fidelă liderului la Kremlin, anunță evz.ro.

error: Content is protected !!