Profesorul clujean Andrei Marga certat și de istoricul Adrian Cioroianu: „Oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban”

Istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al României, a reacționat după declarațiile făcute de Andrei Marga cu privire la teritoriul Ucrainei.

Coroianu susține că e absolut firesc ca și în țara noastră să existe „iliberali”.

Profesorul clujean Andrei Marga certat și de istoricul Adrian Cioroianu: „Oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban” 1

„Nu sunt multe de spus. Era absolut firesc că și România să aibă porția ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau Vladimir Putin. E bine să știm fiecare ce gândește, iar din acest punct de vedere, la rândul meu mă gândesc la Andrei Marga mai puțin ca la un fost ministru și mai mult ca la un profesor.

Cât era ministru, știe că toate guvernele României, România susține Carta ONU, potrivit căreia modificările de granița nu se fac în maniera pe care o încearcă Putin. A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulțumi, istoria a demonstrat că ne înșelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni și mai agresiv.

Mai e și fantasma neutralității, că România nu are ce căuta, că nu e treaba noastră. Treaba noastră e pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani. Istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, pur și simplu nu ne-a ieșit.

De pe vremea lui Carol I până la Ceaușescu, care uneori semnala stânga și o lua dreapta. Legat de guvernele în care Marga a fost parte, poziția României e împotriva sferelor de influență. Politic, diplomatic, vorbim de alianțe, nu de sfere de influență. E mare diferență între ele”, a explicat Adrian Cioroianu, citat de stiripesurse.ro.

Andrei Marga, fostul ministru al Educației și fost rector al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a declarat, la Târgul de Carte “Alba Transilvana” organizat în Alba Iulia, că Ucraina ar trebui să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României.

„Ea (Ucraina, n.r.) trebuie să cedeze teritorii: Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galiția, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. Sunt teritoriile altor țări. Ne cramponăm, asta este! Va fi conflict. Ca să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă situația printr-o discuție și cu America, Rusia, Germania, Ucraina și China și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a declarat Marga.

error: Content is protected !!